Журналистически организации напускат Международната федерация на журналистите

Журналистически профсъюзи от Финландия, Норвегия, Дания и Исландия ще напуснат Международната федерация на журналистите в знак на протест срещу извършваната от нея, по думите им, „порочна дейност“, в това число, защото е било позволено на журналистите от руските държавни медии да останат членове, предаде Ройтерс.

Международната федерация на журналистите, която представлява 600 000 журналисти в 146 страни, отхвърли обвиненията като „фалшиви, клеветнически и вредни“.

Членовете от северноевропейските страни обвиняват организацията в недемократични действия, неетични финансови практики и в това, че е позволила на представителите на руските държавни медии да запазят членството си.

„Наричаме това порочна дейност“, заяви Хане Ахо, председателката на Съюза на журналистите във Финландия.

Лидерът на Норвежкия журналистически съюз Даг Идар Трюгестад каза, че профсъюзите от години се борят за въвеждане на демократични правила за изборите в организацията, както и за прозрачност във вземането на решения и на харченето на средства.

Международната федерация на журналистите каза в имейл до Ройтерс, че изпълкомът ѝ е задвижил официална процедура по прекратяване на членството на Съюза на журналистите в Русия. Тя допълни, че се прави одит на разходите всяка година и че е бил направен опит да се отговори на всички въпроси, зададени от северноевропейските страни.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy