Журналистът Иван Тропанкев: Христо Иванов – един безкраен тепегьозлук

От Фейсбук профила на Иван Тропанкев, журналист 

Очакваше се след този двоен провал в петък – безпринципното гласуване да могат участвали в репресивните служби на бившия комунистически режим да са председатели на КПКОНПИ и онлайн записа от разговора на депутатите от „Демократична България“, че комисията ще бъде бухалка, управлявана от коалицията, лидерът на „Да, България“ Христо Иванов тутакси да си подаде оставката и да не се появява повече в публичното пространство.

Но този позор за всички привърженици и радетели на демокрацията в страната ни през последните 30 години, с невъзмутима, типична за него арогантност, ни заля с поредната слуз от лъжи. Ни лук ял, ни лук мирисал, както се изразява народът ни. Сигурно хилядите репресирани по затворите и лагерите ще се преобърнат в гробовете си от тази наглост. А неговите кукловоди, инсталирани за олигарси от създателя му и патрон Иван Костов, ще потриват доволно ръце.

Как иначе да си обясним, че по време на целия дебат в пленарната зала при обсъждането на процедурните правила, от опозицията напомняха на Иванов, че не може дясна партия като ДБ да пристъпи принципите си? И да гласува натрапената като единствена възможност за съставяне на второ коалиционно правителство кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

Бяха изтъкнати всички зависимости на Бойко Рашков – от службата му в репресивните органи на комунистическия режим, през задържането и бруталното отношение към кинорежисьора Евгений Михайлов заради онази реплика на тогавашния президент „Танковете да дойдат“, разследването на КПКОНПИ за неговото съмнително голямо имущество, гоненията и арестите на активисти в малцинствените райони и задържането на бившия премиер за 24 часа, обявено от съда за незаконно.

Въпреки тези предупреждения, десните отхвърлиха искане на поста да не се допускат бивши сътрудници на Държавна сигурност. Веднага след това, за да замаже срамното гласуване, Иванов обяви, че „проверки на кандидатите ще има. Не по силата на това, което ще бъде записано в тези правила, а по силата на общите изисквания на закона. „Демократична България“ няма да гласува за лица, които бъдат обявени от компетентната комисия като принадлежали към „Държавна сигурност“. Е, това не е ли дебелоочие!…- да добавим друго определение на тепегьозлука.

И понеже неговата памет е къса, и много му се ще на всички останали да е такава, нека припомним как го усукваше навремето след онова обсъждане на имена за висши партийни и държавни позиции в алтернативния ГМО десен проект на олигархичния прокопиев кръг, който ражда „Да, България“. И как той нарича жената на обсъждания Лозан Панов „черен лебед“, а после, по същия начин, както днес го усуква, твърди, че „тази реплика няма никакъв концептуален смисъл. Тя няма никакво съдържание относно съпругата на Панов“. Според него журналистите са се хванали за епитета и са преиначили значението му, а това била реплика хваната „просто ей така“.

Нека още припомним „просто ей така“ как се поврътваше като правосъден министър в правителството на Бойко Борисов без нищо да свърши. И бе уволнен от него, защото бе изловен да пише доноси в качеството си на НПО-активист до Брюксел срещу управлението, в което сам той участваше. А днес дрънка от тв екрана, че ако не се направи втори коалиционен кабинет, се връща неговият бивш работодател на власт и страната ни ще загине в „жанвиденова зима“.

А какво да кажем за онзи разговор с бившия му работодател, когато стана напечено след злополучното негово дебаркиране на морския бряг, а съвсем наскоро – след като в разгара на едни демонстрации пред парламента, бе привикан на спявка в една джипка.

Иванов дължи отговор и кое стимулира вкарването на проектозакон в парламента за връщането на „ЮБЕР“ в България. Особено в момент, когато се вихрят скандални разкрития за подкупи на европейски държавници от таксиметровата компания за споделени превози. Истината е, че дългогодишната му нахална двойнственост в общественополитическия живот на страната до петъчния провал, винаги е успявала да изпере образа му.

Свидетели сме и този път на негов кризисен пиар, че нищо кой знае какво не се е случило, че така си говорили във всички партии… Но този път едва ли ще се измъкне. И скалъпването на второ правителство ще се провали още в понеделник, когато БСП няма как да не върне мандата, ако иска да претърпи по-малко щети от издънките на Иванов. И понеже вълкът козината си мени, нрава не, сигурни сме, че дори ДБ да остане извън парламента на следващите избори, този „хомункулус“ на олигархията, ще се бори с всички сили да запази лидерския си пост, както го е правил винаги.

Но това няма да е обществено значим проблем, а само на малцината, които продължат да следват. Изводът е, че има вопиюща нужда от изхвърлянето от политическия борд не само на недоразумения като Христо Иванов, но и на цялата банда политически скакалци, които под прикритието на пушилката за промяна, са на път да опоскат държавата.

*ТЕПЕГЬОЗ – според Речника на българския език думата означава, нахален, безочлив

Коментарите са изключени