Забрана да напускат Русия за служители в „Газпром“ и „Роснефт“

Служителите на руските държавни нефтени и газови компании получиха неофициална забрана да напускат страната. Органичението ще важи и да най-близките им роднини, както и съпрузите и децата, според източници от „Газпром“ и „Роснефт“, цитирани от изданието „Верстка“ и „Москоу таймс“ в петък.

„Забраниха ни пътувания в чужбина – всякакви. Какви ще са последиците не казаха, но ние сме умни“, заявява източник от „Газпром“. Ръководител на средно ниво в петербургския офис на газовата компания казва, че не им е позволено да отиват дори и до Турция. По думите му мярката засяга значителна част от служителите в централния офис на монополиста.

Информацията за забраната се разпространява по административната верига – по-ниско поставените служители твърдят, че им е казано от техните ръководители, а на тях им казали техните шефове, твърди източник.

„Не може да се пътува дори за лечение, не само в отпуск“ недоволстват служители. Много от тях вече са си купили билети за пътуване по празниците и са резервирали хотели.

За спазването на забраната в „Газпром“ ще следи службата за сигурност на компанията. В „екстремни случаи“ ръководството ще „решава индивидуално“.

Същата забрана действа и в „Роснефт“. Според началник на един от отделите нефтената компания служителите са били длъжни да подпишат допълнително споразумение, според което не може да напускат пределите на Русия. Засега ограничението там е само за шефовете, но защо се въвежда забраната никой не обяснява.

Досега такава забрана има въведена само за администрацията на президента, като на служителите от мъжки пол е забранено всякакво пътуване, командировки в чужбина са разрешени само за жените. Там също не е ясно защо е въведено това разпореждане, което ще действа до приключването на „особеното разпореждане за мобилизация“.

Слуховете в Кремъл са, че забраната се е появила след като едон от служителите отказал за де върне в Русия след командировка. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрича да има такова ограничение.

Изданието допълва, че в момента руски компании са започнали негласно да ограничават възможността за отдалечена работа на служителите си и изискват от тях да се върнат в Русия.

След обявяването в края на септември на мобилизацията заради наричаната от Русия „специална операция“ в Украйна, над милион руснаци са напуснали страната. Само Казахстан и Грузия приеха 1.1 млн. руснаци, които не искаха да отиват на фронта в Украйна.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy