Задържаха момиче с епилепсия за притежание на лекарство

Момиче с епилепсия е било задържано за притежание на наркотици, тъй като полицаите не повярвали, че за приема на лекарството има медицински показания. Пред Нова телевизия 19-годишното момиче обясни, че докато се опитвало да спре такси е било проверено от полицаи, които претърсили личните ѝ вещи без позволение. В чантата ѝ открили хапчета против епилепсия. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

„Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила“, каза още момичето.

Случката се разиграва на 12 януари, малко след 23 часа.

Майката на потърпевшата – Павлина Евтимова-Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря ѝ, е за друго лекарство. „Тя пие оригинала, а на нея ѝ е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар“, уточни майката. И допълни, че дъщеря ѝ носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

От МЗ казаха за Нова телевизия, че лекарственият продукт „Ривотрил“ е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Адвокатът на семейството- Велизар Антов, обаче е категоричен – законът не е нарушен. „Тя е носела документ, който удостоверява лечението ѝ. На бележката пише, че ѝ е предписано лекарството „Клонарекс“. Тези два медикамента са идентични“, обясни той.

Лекарството „Ривотрил“ е закупено от Германия, каза майката на момичето. Тя използвала него, защото „Клонарекс“ не влияе добре на лечението й.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy