Заплатите във Великобритания растат, безработицата остава ниска

Темпът на растеж на заплатите във Великобритания се е ускорил през периода септември – ноември 2022 г., сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Динамиката се наблюдава внимателно от „Банк ъв Ингланд“ с оглед точното определяне на следващото покачване на основните лихвени проценти.

За трите есенни месеца растежът на заплатите, включващ и бонусите, е 6.4 на сто на годишна база, което е най-голямото увеличение от началото на тази статистика през 2001 г., като се изключи пандемичния период, когато данни са изкривени заради локдауните и държавната подкрепа. Точно със същия процент е и растежът на заплащането без бонусите.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, очакват ръст от 6.2 – 6.3 на сто.

Растежът на заплатите се подкрепя от ниската безработица, която се задържа на ниво от 3.7 на сто – най-ниското от близо 50 години.

Увеличението на заплатите с такъв темп обаче не е добра новина за централната банка, която се опасява, че това ще попречи на овладяването на инфлацията, която в момента е над 10 на сто.

Същевременно британският финансов министър Джереми Хънт заяви, че поставянето на инфлацията под контрол е важно и не трябва да се правят стъпки, които биха могли да я подхранят отново. Коментарът му идва точно по повод на данните за растеж на заплатите на Острова.

„Най-добрият начин за повишаването на доходите е да изпълним плана си да намалим тази година инфлацията наполовина. Не трябва да правим нищо, което да удължи страданието на всички, като рискува задълго да остави цените твърде високи“, посочи Хънт.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy