Започна разширението на газохранилището в Чирен, Скопие и Атина искат да го ползват

Договор за част от разширението на газохранилището в Чирен от сегашния капацитет от 550 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м подписа в петък държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ с ДЗЗД „Тех Енерджи експанжън“, в което влизат полската „Техмадекс“, „Главболгарстрой“ (ГБС) и дъщерното ѝ „Главболгарстой Интернешънъл“, както и старозагорската „Протрейсинг“. Изграждането на новата компресорна станция, която ще е на американската „Солар Търбайн“ и ще се ползва оборудване на световните доставчици „Хъни уел“ и „Емерсън“, ще струва 297 777 777 лв. без ДДС и трябва да продължи 600 дни.

Изпълнението на тази част от разширението на газохранилището ще позволи съоръжението, в което в момента може само да се нагнетява или изпомпва газ, да работи в реверсивен и бързо сменящ се режим, за да се реагира при необходимост от вкарване на по-евтина суровина спрямо пазарната конюнктура.

„Проектът е от интерес не само за България, но и за регионалния пазар. Вече има интерес от търговци от съседните страни към използването на разширения капацитет“, каза след подписването на договора Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. По думите му вече има проявен интерес за резервиране на капацитет от разширението от страна на Северна Македония и Гърция.

Владимир Малинов. Сн. Mediapool

„Надяваме се след по-малко от две години отново да се съберем за откриването на проекта“, заяви Калин Пешов, директор на „Главболгарстрой“, която е основният акционер в консорциума, който ще прави надземната част на разширението на газохранилището.

Важността на проекта, не само за страната и региона, но и за Европейския съюз, отбеляза и бившият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Ферхойген, който днес е член на консултативен съвет към „Главболгарстрой“. „Без енергия няма съществуване и особено важна е сигурността на доставките, което, както видяхме, може да се използват като политическо оръжие. За да не се получава това, трябва да се осигури по-добра свързаност“, допълни Ферхойген.

Сн. Mediapool

В момента газохранилището има осем компресорни станции, които са руски и са от 1970-тe и 1980-те години. Те вдигат налягането на постъпващия природен газ от 40 на 100 бара и горивото тръгва към подземните 24 сондажа за нагнетяване. Хранилището, което и старо газово находище, има и 10 наблюдателни сондажа.

С проекта за разширяване ще се прибавят нови десет сондажа за нагнетяване и три наблюдателни. Техният строеж обаче се очаква да започне по-късно, тъй като все още не е подписан договорът с избрания за тази процедура изпълнител. Това е ДЗЗД „Чирен Дрилинг 2022“. В него водещо е „Атоменергоремонт“, а другият участник е „АйЕйЕм Билд“. Предпочетена е тяхната оферта за 198 850 525 лв. без ДДС. Това е с около 60 млн. лв. повече от прогнозната стойност на сондажите, но средствата за покриване на разликата ще дойдат от заем, който „Булгартрансгаз“ предстои да получи от компанията си майка „Български енергиен ходинг“, обясни Малинов пред Mediapool.

Старите руски компресори, които постепенно ще бъдат изведени от експлоатация. Сн. Mediapool

По думите му е важно да се стартира от надземната част, тъй като тя е по-сложна за изпълнение. Новата компресорна станция постепенно трябва да замени старите руски, чиято поддръжка става все по-трудна, заради войната на Русия в Украйна, каза Малинов. Едно или две години новата компресорна станция ще пработи паралелно със старите, преди да поеме изцяло дейността по нагнетяване на повечето количества природен газ.

До дни се очаква да бъде обявен и предпочетеният изпълнител на третата поръчка от проекта за газопровода от газохранилището до козлодуйското село Бутан, където ще се свързва с националната газопреносна мрежа, дори и с разширението ѝ към Сърбия – т.нар. Балкански поток.

На това място ще е бъдещата компресорна станция. Сн. Mediapool

За тази поръчка с прогнозна стойност от 83.915 млн. лв. без ДДС играят петима кандидати.

Така общо разширението на газохранилището ще струва 600 млн. лв. без ДДС и по думите на Малинов трябва да влезе в експлоатация до края на 2024 г. – най-късно в началото на 2025 г.

За сондажите и надземната част са отпуснати 78 млн. евро от Европейската комисия за проекта, тъй като е от особен интерес за Брюксел, но предстои да се види какви ще са предложените цени в тази процедура. За тези проекти и за газопровода дружеството ще тегли и близо 208 млн. евро държавно гарантиран заем от ЕБВР, а както стана ясно, „Българският енергиен холдинг“ ще отпусне кредита за покриването на оскъпяването на сондажите.

Сн. Mediapool

„В момента в Чирен се съхраняват 451 млн. куб. м, което е рекордна запълняемост предвид, че е средата на зимата. От 25 декември не се добива природен газ от сондажите, заради топлото време и по-добрата пазарна конюнктура, която предложи за януари по-ниски цени от тези на суровината, нагнетена в хранилището“, обясни Малинов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy