Започна съдебният процес срещу беларуския Нобелов лауреат Алес Беляцки

В Минск днес започна съдебен процес срещу беларуския правозащитник и Нобелов лауреат за мир за 2022 г. Алес Беляцки, съобщи основаната от него главна правозащитна организация в страната „Вясна“, цитирана от Франс прес.

 

Организацията уточни, че освен Беляцки, пред съда са изправени и сътрудниците му Валентин Стефанович и Владимир Лабкович.

Нобеловата награда за мир за 2022 г. беше присъдена освен на беларуския правозащитник Алес Беляцки, още и на руската правозащитна организация „Мемориал“ и на украинския Център за граждански свободи.

60-годишният Беляцки е основател на правозащитния център „Вясна“ в Беларус, създаден през 1996 г. в отговор на бруталното потушаване на уличните протести от авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко.

„Беляцки е посветил живота си на насърчаването на демокрацията и мирното развитие в родната си страна“, се казва от комитета за Нобеловата награда за мир.

Той беше арестуван и хвърлен в затвора за първи път през 2011- 2014 г. по обвинения в укриване на данъци, които той винаги е отричал. Беляцки беше задържан отново през 2020 г. след масови протести срещу фалшифицираните избори в Беларус, които запазиха Лукашенко на власт.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy