Засега 34 държави са позволили на териториите им да има секции за вота на 2 април

Засега 34 държави са позволили разкриване на секции на тяхна територия за предстоящите на 2 април предсторчни парламентарни избори. Очаква се да бъдат разкрити близо 800 секции в чужбина, съобщиха от Министерството на вънщните работи (МВнР).

Не от всички държави, в които се разкриват секции, се изисква изрично разрешение. „До момента имаме 25 държави, които са на уведомителен режим и още 9 държави, които са дали разрешение“, каза остоянният секретар и председател на работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов.

Австрия и Чехия са дали съгласие само за провеждане на избори в дипломатическите и консулските ни представителства на териториите им.

В Германия на 40 места ще бъдат разкрити секции за гласуване.

Поради спецификата на административните процедури все още няколко държави не са дали разрешение за разкриване на секции на тяхна територия

От МВнР предлагат на ЦИК за изборите на 2 април да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели. Предложено е да не се разкриват и секции в Украйна.

За сметка на това се предлага секции да има в Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy