Захарова за Руската църква: Българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено

Москва разглежда „заплахата за узурпиране на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, като „открита проява на враждебност от страна на София“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана в четвъртък от ТАСС.

„Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.“, каза Захарова.

Тя предупреди българските власти, че „ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия“.

Говорителката на руското ведомство отбеляза, че нападките срещу собствеността на църквата „в рамките на инспирирани отвън кампании за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери – от държавните, до религиозните“, са започнали през септември тази година с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена.

„В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона, буквално пред очите ни, се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика – всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено“, обобщи Захарова.

Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.“Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи“, се посочва в позицията на Пеевски.

На следващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 27 септември Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

На първи ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. В същия ден съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски настоя Министерството на регионалното развитие и благоустройството „да предприеме незабавни действия за връщането на хората на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Междувременно Прокуратурата на Република България съобщи, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт, отнасящ се за собствеността на православния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy