Зачестил е приемът на хора в болница заради бeзконтролна употреба на лекарства

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт вследствие на безконтролен прием на медикаменти, съобщи началникът на отделението по гастроентерология в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Цветка Лахтариева.

Нарастването започнало след третата вълна на Covid-пандемията, но продължава и към момента, тъй като хората се научиха да приемат понякога и твърде голям брой различни групи медикаменти, както и в дози, които са опасни, обяснява тя.

„Оказа се, че интересът към лекарствата е голям, а представите за свойствата и възможностите им са нереалистични“, коментира д-р Лахтариева. Според нея много хора живеят със заблудата, че колкото и препарати да приемат, след това ще вземат хепатопротектор, който изтрива ефектите на другите медикаменти като с магическа пръчица. Същият митологичен образ се придава и на хранителните добавки, за които доста пациенти мислят, че са решение и на някои житейски проблеми.

Много млади хора, които поддържат форма във фитнесите, се предоверяват и купуват от продуктите за трупане на мускулна маса, които се предлагат там, наивно вярвайки, че са безвредни.

„Значителна група пациенти са и онези, които прекаляват с витамините. Те изобщо не се съобразяват с допустимите граници на дневен прием, защото всеки витамин във високи дози може да предизвика странични ефекти. Прекаляването, дори с витамини, например с витамин С, може да предизвика коремни болки, диария, стомашно-чревни разстройства, промени в съсирването“, каза тя.

Пациентите, които постъпват за лечение в отделението,  най-често са с кървене от стомаха, дебелото и тънкото черво, хранопровода, с токсичен хепатит с изява на жълтеница, посочи д-р Лахтариева.

„Друг обезпокоителен симптом е зачестилата изява на псевдомембранозен колит, който от рядка диагноза, се превърна в често срещано заболяване. Възникването му е директно свързано с приема на антибиотици за дълъг период от време, и по-специално на широкоспектърни“, обясни д-р Лахтариева.

За радост, заболяването е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да се окаже дори фатално.

Лечението на всички тези заболявания продължава около 10 дни, като обикновено започва в стационара, а след това продължава в домашни условия. На пациентите освен медикаменти се назначава и диета, която играе важна роля във възстановяването на здравето.

Най-важното е обаче да се спре приемът на лекарства и хранителни добавки без лекарско предписание, за да не се получават рецидиви, каза д-р Лахтариева.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy