Защо Соледар: Находище с над 15 милиарда тона каменна сол за 1000 години напред

Резервите от каменна сол в голямото находище на този минерал недалеч от украинските градове Артьомовск (Бахмут) и Соледар достигат според оценки над 15 милиарда тона. При сегашното темпо на добив те ще стигнат за повече от хиляда години.

Това разказва в петък пред ТАСС Андрей Белодедов, завеждащ катедра „Минно дело“ в Южноруския държавен политехнически университет.

„Артьомсол“ има четири действащи солни шахти в това находище; през последните десет години оттам идваха годишно по около 7 милиона тона. Солта от Артьомовск и Соледар е с по-високо качество от добиваната в някои руски находища от региона като езеро Баскунчак в Астраханска област, казва експертът.

„Артьомсол“ е най-голямото в Европа предприятие за добив на каменна сол. Седалището на компанията е в Соледар, град от украинската Донецка област на територията на самопровъзгласилата се проруска сепаратистка Донецка народна република (ДНР), чието присъединване Москва обяви през септември. В Украйна фирмата бе държавен монополист в производството на сол.

В края на май 2022 г. украинското издание „Економична правда“ съобщи, че по думите на и. д. директор на „Артьомсол“ Виктор Юрин предприятието е спряло работа. Към този момент сред постоянните му клиенти са били Унгария, Полша, Грузия, Молдова, Азербайджан и Румъния.

През нощта срещу сряда шефът на руската частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че силите й са поели контрол над Соледар, където през последните дни се водят ожесточени боеве. По-късно военното министерство в Москва посочи, че руски войски са блокирали града откъм север и юг, а в самия Соледар се водят битки. Според депутата от парламента на ДНР Андрей Баевски, цитиран от ТАСС, руската армия все още се сражава с украинската групировка от региона.

Тази сутрин заместник-министърката на отбраната на Украйна Ганна Маляр заяви, че украинските сили удържат позициите си. „Нощта в Соледар беше гореща, сраженията продължават. Врагът струпа почти всички свои основни сили на донецкото направление, като интензитетът на офанзивата продължава да е голям. Нашите бойци смело удържат позициите си“, написа Маляр в „Телеграм“.

САЩ смятат, че ръководителят на руската Частна военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин се интересува от поемането на контрола върху добивите на сол и гипс от мините край контролирания от Украйна град Бахмут, заяви миналата седмица служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Има индикации, че „обсесията“ на Пригожин от Бахмут е материално мотивирана, отбеляза американският представител.

САЩ и преди са обвинявали руските наемници в това, че експлоатират природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, за да подпомогнат финансирането на войната на Москва в Украйна. Си Ен Ен съобщи, че Кремъл, в сговор с военната хунта на Судан, изнася тайно злато, добито в тази страна под надзора на ЧВК „Вагнер“. Русия категорично отхвърля тези твърдения.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy