За първи път жена е избрана за временен председател на Сената на САЩ

Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на САЩ (president pro tempore), предаде ДПА.

Жена заема този важен пост за първи в историята на страната.

Официално председател на Сената на САЩ е вицепрезидентът, който има решаващата дума при равен брой гласове. Сега това е вицепрезидентката Камала Харис, която впрочем осигуряваше мнозинство на демократите в разделената поравно през последните две години между двете водещи партии горна камара на Конгреса.

Временният председател на Сената е човекът, който води заседанията в отсъствието на вицепрезидента – нещо, което обикновено става в практиката.

Вчера двете камари на Конгреса в 118-ия му състав, определен след междинните избори през ноември, се събраха за първи път. Сенатът, където демократите си осигуриха мнозинство, избра за свой временен председател Пати Мъри.

72-годишната Мъри представлява в горната камара на Конгреса северозападния щат Вашингтон. През ноември демократката бе преизбрана за шести мандат като сенатор.

„Усещам тежестта на отговорността“, каза Пати Мъри в телефонно интервю за ДПА. Тя подчерта, че страната „няма нужда от хаос точно сега“ и американците очакват съвместна работа в Конгреса за решаване на всекидневните им проблеми.

Администрацията на Доналд Тръмп, бе хаотична. Затова се стигна до 6 януари, заяви още демократката в навечерието на втората годишнина от смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на тогавашния президент от Републиканската партия.

Временният председател на Сената е трети подред в списъка на потенциалните заместници на президента след вицепрезидента и председателя на Камарата на представителите. Пати Мъри обаче временно ще е втора в списъка, тъй като долната камара на Конгреса не успя вчера да избере свой председател, отбелязва ДПА.

На междинните избори републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите. От три опита, които се проточиха през по-голямата част от деня, партията обаче не успя да прокара вчера кандидатурата на своя лидер в камарата – Кевин Маккарти от щата Калифорния. Всеки път 19 или 20 републиканци гласуваха за друг претендент.

Очаква се гласуването да бъде възобновено днес.

В интервюто Пати Мъри посочи хаоса от последните години като причина и за неуспеха на Камарата на представителите да избере свой председател председател. През последния век долната камара на Конгреса неизменно правеше това още на първия тур.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy