За първи път парламентът няма да заседава на Рамазан Байрам

За първи път Народното събрание на България няма да заседава на мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Тази година празниците започват на 21 април и така петъкът ще е почивен ден за депутатите, които миналата седмица отмениха великденската си ваканция, защото имат много работа.

Предложението за почивен ден на Рамазан Байрам очаквано дойде от страна на ДПС, за която гласуват над 90% от българските турци. Тъй като по-голямата част от депутатите няма да са на работа заради празника, няма как да се работи по дневния ред на парламента, мотивира предложението Йордан Цонев от ДПС.

Така със 159 гласа „за“, 41 – „против“ и 20 „въздържал се“ искането на ДПС мина през парламента и петък депутатите няма да работят.

Лидерът на „Въздраждане“ Костадин Костадинов отбеляза, че религията не трябва да се използва за политически цели. Съпартийката му Цвета Рангелова припомни, че правилникът на парламента дава възможност всеки народен представител да подаде молба до председателя на Народното събрание, с която да уведоми, че няма да се яви на работа.

Иначе днешното заседание на Народното събрание продължи около 35 минути.

Депутатите решиха да се създаде временна комисия, която да изработи проект на правилник за работата на парламента. За председател бе избран Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. В предишния парламент той ръководеше парламентарната правна комисия и имаше решаваща роля за връщането на хартиената бюлетина, която обезмисли машинното гласуване. Това стана чрез промени в Изборния кодекс. Ръководената от него правна комисия прокара поправката чрез 18-часово заседание.

Комисията трябва да свърши работата си до следващото заседание на парламента. То ще се проведе на 26 април, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy