За Швеция подкрепата за Украйна е първостепенна задача на председателството на ЕС

Шведският премиер Улф Кристершон заяви днес, че за председателството на Съвета на ЕС подкрепата за Украйна ще бъде първостепенна задача. Швеция пое председателството на институцията в началото на годината.

Най-важното в следващите шест месеца е Украйна, запазването на единството в ЕС по повод на санкциите (срещу Русия), посочи той на пресконференция в Стокхолм. Единството между ЕС и САЩ е ключово, добави той.

По повод желанието на неговата страна да се присъедини към НАТО и становището на Анкара, Кристершон отбеляза, че в Турция в следващите месеци предстоят избори. Оценяваме това, че вече 28 държави от пакта ратифицираха нашето членство, чувстваме много силна подкрепа, добави той.

Показахме на Турция, че правим точно това, което сме обещали – да допълним шведското законодателство за борба с тероризма. Турция е сред най-силно засегнатите от тероризма държави. Турция понякога назовава онези, които иска да бъдат екстрадирани от Швеция, но шведското законодателство е много ясно – тези решения се взимат от съда. Това не би трябвало да хвърля сянка на напредъка по пътя към НАТО, настоя Кристершон.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy