Здравният министър обеща медицински хеликоптер до края на годината

До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната. В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната през февруари. Това съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев в сряда пред бТВ.

По думите му държавата е готова да участва и с допълнителни средства, ако се наложи.
“Две обществени поръчки се провалиха – в Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта. Не, че е нагласена поръчката, а е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за обществена поръчка“, каза здравният министър.

Той припомни, че служебното правителство закрива създаденото от кабинета на Кирил Петков дружеството “България Хели Мед Сървиз“ и дейността му ще се поеме от Държавния авиационен оператор, който и в момента оказва помощ по въздух. Според Меджидиев благодарение “България Хели Мед Сървиз“нямаме хеликоптер заради объркани параметри на поръчката като цена и др.

Относно липсващите лекарства здравният министър каза, че са доставени количества вентолин, пулмикорт и някои лекарства за диабет и увери, че януари, февруари и март ще има още доставки. Той допълни, че в България няма недостиг на антибиотици, какъвто изпитват в други европейски страни. 

“В момента ние нямаме проблем с Covid ситуацията в страната. Настъпва грипната вълна, пикът го очакваме през февруари“, каза още Меджидиев.

Очаква се становище на ЕК относно мерките, които да се вземат спрямо идващите от Китай.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy