Зеленски заминава на изненадваща визита в САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон в сряда за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и ще отправи специално обръщение в Конгреса . Това ще е първото посещение в чужбина на украинския лидер, откакто Русия нахлу в страната му в края на февруари.

Високопоставен американски служител съобщи пред Ройтерс, че Байдън ще обяви нов оръжеен пакет от близо 2 милиарда долара за Украйна, който ще включва ракетна батарея “Пейтриът“, за да помогне на Киев да се защити срещу обстрели от руски ракети.

Посещението на Зеленски, което беше организирано тайно до изясняване на подробности във вторник вечерта, се очаква да продължи няколко часа.Той ще проведе разговори с Байдън и висши сътрудници по националната сигурност в Белия дом, ще участва в съвместна пресконференция с Байдън и след това ще отиде в Капитолия, за да говори на съвместна сесия на Сената и Камарата на представителите на САЩ.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в изявление, че Байдън е поканил Зеленски във Вашингтон, “за да подчертае трайния ангажимент на Съединените щати към Украйна“.

„Посещението ще подчертае непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително чрез предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ“, каза тя.

Пътуването на Зеленски се провежда точно 300 дни, след като Русия нахлу в Украйна в опит да превземе Киев за няколко дни.

Украйна се оказа неочаквано твърд противник благодарение и на голямата военна помощ, която идва най-вече от САЩ.

С твърдата подкрепа на Байдън Западът се обедини зад Украйна и се опита да изолира Русия, без да се намесва в пряк конфликт с Москва.Байдън няма да използва преговорите, за да тласне Зеленски към масата за преговори с руския президент Владимир Путин, съобщава Ройтерс.

Администрацията на Байдън засилва дипломатическите усилия, за да гарантира, че НАТО ще бъде единна организация в лицето на руската агресия.

“Те ще обсъдят всеки елемент от този конфликт, включително ситуацията на бойното поле и въпроса накъде ще тръгне войната от тук нататък“, казват източници на Ройтерс.

Администрацията на Байдън досега е предоставила около 20 милиарда долара военна помощ на Украйна, включително артилерийски боеприпаси, боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана NASAMS и за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

Доставката на ракетната батарея Пейтриът е насочена към подобряване на противовъздушната отбрана на Украйна срещу руските ракети.Украинските сили ще бъдат обучени да използват системата в Европа като най-вероятно място за това обучение е Германия.

Планирането на посещението на Зеленски се провеждаше в тайна, тъй като американски и украински официални лица се опитваха да го изведат безопасно от страната му.

Двамата лидери са обсъдили възможно посещение в телефонен разговор на 11 декември и Белият дом три дни по-късно му е отправил официална покана.Зеленски е приел поканата миналия петък и посещението е било потвърдено в неделя.

Байдън също искаше да посети Украйна, но съображения за сигурност го принудиха да изключи това засега.

Само преди два дни Зеленски посети украинските войници на фронтовата линия в Бахмут, където се водят най-тежките боеве с руските окупатори.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy