Зеленски знае, че часовникът тиктака

Когато Володимир Зеленски пристигне във Вашингтон – напускайки за пръв път Украйна след руската инвазия миналата зима – той ще завари град, който дори още по- самообсебен от обикновено. Републиканците се готвят за поемат контрола върху Камарата с малко мнозинство и група овластени ексцентрици, докато комисия в Конгреса препоръча предишният президент на Съединените щати да бъде привлечен към отговорност за опит да провали конституционното предаване на властта.

Американската драма е важна и залозите за демокрацията са високи, но президентът Зеленски идва във Вашингтон, за да посети Белия дом и направи съвместно обръщение към Конгреса, след като напуска зоната на войната, където неговите сънародници буквално водят битка за оцеляването на нацията срещу руския диктатор, чиято цел е да заличи Украйна от лицето на земята като независима държава.

Вашингтон вече затваря за празниците, но изборът на време за тази визита на Зеленски има смисъл. Украинските градове са бомбардирани отново и отново, в опит на Русия да сломи волята на страната да се бие. Самата война на бойните полети е в нещо като стратегическа пауза, докато президентът на Русия Владимир Путин дава време на своите сили да се прегрупират преди вероятната нова серия настъпления. Путин е в Беларус – логичната отправна точка за нова офанзива срещу Киев – където той изнася публично шоу, почесвайки по корема любимото си чуждестранно овчарско куче – президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Междувременно администрацията на президента Джо Байдън се готви да изпрати в Украйна батарея зенитни ракети Patriot, които ще са важно допълнение към възможността й да се защитава от руските въздушни и ракетни атаки. Това е значим ход, изискващ украинците да бъдат обучени да работят със системи Patriot и който ще задълбочи сътрудничеството между САЩ, НАТО и Украйна. В същото време Конгресът предстои да разреши още милиарди долари в подкрепа на Украйна. Тя се нуждае от тези пари не само за да продължи да се отбранява, но също и за оцеляването на населението в суровата зима и насилието от страна на човека, който се е зарекъл да не прекрати тази война, докато Украйна не падне под негов контрол.

Изглежда очевидно, че Зеленски се е решил на тази визита във Вашингтон поради притеснения, че Републиканската партия поема Камарата на представителите. И би трябвало да е притеснен. Много от републиканците, които ще станат членове на мнозинството и ще председателстват комисии, са изпаднали в рефлексивен инат по отношение на Украйна, противопоставяйки се на каквото и да е, поискано от президента Байдън, водени единствено от партийна показност. Подтиквани от тролове и опозиционери в консервативната преса, хора, които проповядваха, че не ги интересува какво се случва в Украйна преди година, сега обещават да упражняват строг „надзор“ върху американската помощ за Украйна – все едно, че най-голямата война в Европа от Втората световна война насам е надхвърлящ бюджета консултантски договор в предградията на Вирджиния.

Истинският въпрос обаче е, дали каквото и да каже Зеленски, ще има значение за Републиканската партия, която е решила да измъчва призрака на Роналд Рейгън, заставайки на страната на неоимперския съветски носталгик.

Като цяло, разбира се, редовите републиканци подкрепят помощта на Украйна срещу Русия. Но Републиканската партия на Тръмп сега се контролира от периферията си, същите активисти и гласоподаватели, които носят тениски с надпис „Предпочитам да съм руснак, отколкото демократ“. Въпреки че голяма част от помощта за Украйна (включително системата Patriot) вече е в процес на подготовка, политиците от Републиканската партия, които позират пред твърдия си електорат, може да създадат по-голяма опасност за Украйна, насърчавайки Путин да вярва, ангажиментът на Америка към свободата ще отслабне с времето.

Всъщност, както „Ню Йорк таймс“ писа този уикенд, решението Путин да нахлуе в Украйна се основава отчасти на неговата вяра в слабостта на Запада и краткотрайната му концентрация.

Републиканците, които позират пред партийния актив, едва ли ще променят възгледите си сега. Но Зеленски се кани да говори на цяла Америка и неговото присъствие във Вашингтон ще помогне да се напомни на хората, че това не е някакво езотерично външнополитическо объркване, а брутално, кръвопролитно човешко състезание между демокрацията и авторитаризма. Неговото присъствие пред разделения Конгрес може – поне, надяваме се – да помогне на американците да игнорират карикатурните възражения на десни анализатори и да засили по-широка двупартийна коалиция в САЩ, решена да защитава свободата в Европа и по света.

Войната в Украйна не е приключила. Когато украинският президент говори в сряда, той ще е символ не само на битката на една държава срещу Кремъл, а на световната битка за демокрация. За съжаление, това е битка на много фронтове , сред които и Капитолийският хълм.

*Превод: Mediapool.bg

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy