Зеленски: Имаме нужда от 160 бойни самолета

0

Украйна има нужда от около 160 бойни самолета, за да може ефективно да противодейства на руската армия. Това заяви президентът Володимир Зеленски. По думите до момента Украйна е получила обещания за около 60 машини F-16 от САЩ и няколко европейски страни. Сред тях са Дания, Нидерландия и Норвегия.

Ако бройката на изтребителите бъде увеличена, това няма да позволи на Русия да има въздушно превъзходство, уточни Зеленски. По-рано говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат заяви, че страната се нуждае от около 128 самолета.

Проблемът с изтребителите за Украйна се поставя още от началото на военните действия през миналата зима. Въпреки обещанията за помощ, засега Западът не е особено активен по тази линия.

С дрон към Москва

През изминалата нощ е имало поредна атака с дрон срещу Москва, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин. Безпилотната машина е била свалена от противовъздушната отбрана близо до Люберци, югоизточно от Москва. Няма данни за разрушения и пострадали.

С друг дрон е атакуван районът на град Курчатов в Курска област. Повредени са жилищни и административни сгради. В Курчатов има атомна електроцентрала. Няма данни за поражения по нея.

Избори

Местни избори се организират в окупирани от Русия украински територии, съобщиха световните агенции. Москва нарича „нови територии“ незаконно присъединените земи в Донецка, Логанска, Херсонска и Запорожка области. Анексацията им бе отхвърлена на международно ниво миналата година.

Въпреки това Москва назначи губернатори. В момента те са част от листите като кандидати от партията на президента Владимир Путин – „Единна Русия“. Изборите трябва да продължат до 10 септември.
 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy