Зеленски: Имаме нужда от 160 бойни самолета

Украйна има нужда от около 160 бойни самолета, за да може ефективно да противодейства на руската армия. Това заяви президентът Володимир Зеленски. По думите до момента Украйна е получила обещания за около 60 машини F-16 от САЩ и няколко европейски страни. Сред тях са Дания, Нидерландия и Норвегия.

Ако бройката на изтребителите бъде увеличена, това няма да позволи на Русия да има въздушно превъзходство, уточни Зеленски. По-рано говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат заяви, че страната се нуждае от около 128 самолета.

Проблемът с изтребителите за Украйна се поставя още от началото на военните действия през миналата зима. Въпреки обещанията за помощ, засега Западът не е особено активен по тази линия.

С дрон към Москва

През изминалата нощ е имало поредна атака с дрон срещу Москва, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин. Безпилотната машина е била свалена от противовъздушната отбрана близо до Люберци, югоизточно от Москва. Няма данни за разрушения и пострадали.

С друг дрон е атакуван районът на град Курчатов в Курска област. Повредени са жилищни и административни сгради. В Курчатов има атомна електроцентрала. Няма данни за поражения по нея.

Избори

Местни избори се организират в окупирани от Русия украински територии, съобщиха световните агенции. Москва нарича „нови територии“ незаконно присъединените земи в Донецка, Логанска, Херсонска и Запорожка области. Анексацията им бе отхвърлена на международно ниво миналата година.

Въпреки това Москва назначи губернатори. В момента те са част от листите като кандидати от партията на президента Владимир Путин – „Единна Русия“. Изборите трябва да продължат до 10 септември.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy