Зеленски обяви готовност да се сражава с Русия и без САЩ, ако Тръмп дойде на власт

Ако Доналд Тръмп дойде на власт в САЩ и Вашингтон промени позицията си за войната в Украйна, Киев ще продължи да се сражава с Русия без американска подкрепа, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

„Ще бъде трудно, ако САЩ променят позицията си. Ако Конгресът и Белият дом променят политиката си, ще кажа, добре, ще се бием без вас“, каза Зеленски за перспективата в случай, че Тръмп бъде избран за президент на САЩ.

Според украинския президент възгледите на отделни членове на Републиканската партия представляват опасност за Киев. Зеленски също така подчерта, че няма да подкрепи хората, които искат да спрат военния конфликт „на всяка цена“.

Преди това имаше задочен спор между Тръмп и Зеленски. Бившият президент на САЩ многократно е заявявал, че би могъл да договори край на войната за 24 часа, ако беше в Белия дом.

„Бих казал на Зеленски: стига, трябва да сключите сделка. Ще кажа на (руския президент Владимир) Путин: ако не сключите споразумение, ние ще им дадем (на Украйна) много, повече отколкото някога са имали, ако трябва“, разкри плана си Тръмп. В същото време той не изключи, че Украйна ще трябва да се откаже от част от територията си в замяна на мир.

Зеленски в отговор покани Тръмп да дойде в Киев и да разбере каква е продължаващата война. „Ако успее да стигне дотук, ще ми отнеме 24 минути – да, 24 минути – да обясня на Тръмп, че не може да се справи с тази война. Заради Путин той не може да донесе мир“, каза украинският президент в интервю за NBC.

Тръмп обаче отказа поканата на украинския лидер. „Изпитвам голямо уважение към президента Зеленски, но смятам, че би било неуместно да отида в Украйна в този момент“, каза Тръмп. По думите му, не иска да създава „конфликт на интереси“, тъй като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън сега работи със Зеленски.

Според Тръмп обаче нещата в Украйна вървят зле, доколкото са спрели да говорят за това в американските медии. Зеленски обаче отрече това, като обеща да „покаже резултати тази година“ и да продължи офанзивата през следващата. „Имаме план. Имаме много съвсем конкретни градове, много (конкретни) посоки, към които се движим. Не мога да споделя всички подробности. Сигурен съм, че успехът ни очаква“, каза Зеленски.

Тръмп започна кампанията си през януари. Президентските избори в САЩ са насрочени за 5 ноември 2024 г.

Трима филипинци са ранени от предполагаема руска ракета срещу граждански кораб в Черно море

Потвърдено е, че трима филипинци са ранени, след като предполагаема руска ракета порази граждански кораб в Черно море, съобщи филипинското външно министерство, цитирано от Филипинската новинарска агенция (ФНА).

Заместник-министърът на външните работи Едуардо Хосе де Вега съобщи, че тримата филипински граждани са вече „извън опасност“ и се лекуват в болница в украинския град Одеса. Единият от тях е със счупена ръка, а другите двама са с леки наранявания и в момента се лекуват.

Де Вега каза, че външно министерство проверява и информацията, че четвърти филипински моряк е в болница с леки наранявания.

Заместник-министърът съобщи също, че един украински гражданин е загинал при удара, но че още няма „потвърждение“ откъде е дошла ракетата.

Руски шпиони стоят зад кибератаката срещу украинската енергийна мрежа през 2022 г.

Руски хакери стоят зад кибератаката, която в края на 2022 г. причини срив в част от украинската енергийна мрежа, предаде Ройтерс, като се позова на огласен днес доклад на компанията за киберсигурност „Мандиант“, която е част от „Гугъл“.

Кибератаките срещу системи за управление на технологични процеси (Industrial Control Systems, ICS – бел. ред.) рядко са успешни, като Русия е една от малкото страни, способни да извършват такива, отбелязва Ройтерс.

„Тази атака показва най-новото във възможностите на Русия в областта на кибернетичните физически атаки, които се наблюдават все по-често след инвазията на Русия в Украйна“, се казва в доклада, без да се уточнява срещу кое съоръжение точно е била извършена атаката.

Миналия октомври мащабна вълна от руски ракетни удари срещу украинската енергийна мрежа доведе до спиране на тока в много части на страната, което накара Киев да спре износа си на електричество и временно да остави четири области без електроснабдяване.

Хакерската група, известна сред специалистите, изследващи киберсигурността, с името „Сендуорм“ (Sandworm – „пясъчен червей“), е успяла да причини спиране на електроснабдяването в неназована област на Украйна чрез задействане на прекъсвачи в електрическа подстанция по същото време, в което ракета е поразявала съоръжението, пише в доклада. След това групата е използвала зловреден софтуер за изтриване на данни, за да прикрие следите си, се казва още в доклада. „Сендуорм“ вече е идентифициран като звено за кибервойна в руската агенция за военно разузнаване.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy