Зеленски подписа закона за националните малцинства

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, става ясно от съобщение на сайта на Върховната рада, предаде БТА.

Приемането на нормативния акт бе сред основните изисквания към страната, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС, припомня УНИАН.

324 депутати от общо 450 подкрепиха закона при гласуването на 13 декември. В обяснителна записка към него се посочва, че той обезсилва закона за националните малцинства от 1992 г.

Законът затвърждава дефиницията „национални малцинства (общности)“, правата, свободите и задълженията на хората, принадлежащи към тях, спецификата на държавната политика в тази сфера, съответните пълномощия на централния орган на изпълнителната власт, реализиращ държавната политика в тази област и т. н.

Нормативният акт гарантира на гражданите на Украйна, независимо от етническия им произход, от това дали спадат или не към националните малцинства, гражданските, политическите, социалните, икономическите, културните и езиковите права и свободи, определени от конституцията.

Всяко лице от национално малцинство има право на самоопределение, свобода да участва в обществени обединения и мирни събрания, свобода да изразява своите възгледи и убеждения, свобода на мисълта, словото, съвестта и религията; на участие в политическия, икономическия и социалния живот; на използване на езика на националното малцинство, на образование, по-специално на езиците на националните малцинства; право на запазване на културната самобитност на националната общност.

Документът гарантира правото свободно да се използват езиците на националните малцинства в частния и обществения живот, в устна и писмена форма „в границите, които не противоречат на закона“. В него отделно е вписана забрана за „популяризация и пропаганда“ на Русия и на действията на нейни държавни дейци и органи, „създаващи позитивен образ“.

Нормативният акт предвижда възможността за създаване на консултативни органи към органите на изпълнителната власт на различни нива с оглед на осъществяването на държавната политика в областта на защитата на правата и свободите на представителите на малцинствата.

Освен това законът допуска в областните центрове или дадени селища да се създават центрове на различни етноси за сметка на държавния или на местния бюджет, за да действат обществените организации на националните малцинства на безвъзмездна основа.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy