Зеленски призова за действия на ООН срещу депортирането на украинци

Украинският президент Володимир Зеленски е призовал високопоставен служител на ООН да помогне за намирането на начин за разрешаване на една от сериозните последици от 11-месечната война – депортирането в Русия на хиляди украинци, както възрастни, така и деца, предаде Ройтерс.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия, често в отдалечени райони на хиляди километри от Украйна.

Русия отрича всякакви предположения за малтретиране и престъпни намерения и описва масовото преместване на хора като евакуация.

В редовното си видеообръщение Зеленски каза, че разговорите му с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди са били съсредоточени върху „нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия“.

Става дума за възрастни, за нашите деца. Има нужда от механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на виновните за депортациите, каза Зеленски. Сигурен съм, че ООН може да покаже лидерство и да разреши този проблем.

Зеленски описа като геноцид политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да приемат руско гражданство. А украинският външен министър говори за „организирано от държавата отвличане на деца“.

Гранди, който приключва обиколка в 6 украински града, каза, че е бил особено разтърсен от последиците от ракетния удар, убил миналата седмица 46 души в централния град Днепър.

Виждал съм война на много места, каза Гранди във видео, публикувано в „Туитър“. Но като виждам тези апартаменти, които са били разполовени… когато научавам, че хора са били убити с един удар, включително 6 деца под развалините, наистина нямам думи.

Зеленски разкритикува неефективните усилия на други международни организации да се справят с въпроса за депортациите, сред които са Международният комитет на червения кръст и 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

В официален украински портал, наречен „Децата на войната“ са включени 459 деца, които са били убити, и 916 ранени. На сайта пише, че 14 711 деца са били депортирани, а 126 са се върнали.

Украински правозащитници говорят за възможна депортация на стотици хиляди хора. По данни на Държавния департамент на САЩ става дума за между 900 000 и 1.6 милиона депортирани украинци, сред които 260 000 деца.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy