Зеленски пристига на посещение във Великобритания

Украинският президент Володимир Зеленски пристига днес на посещение във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на „Даунинг стрийт“.

Планирано е Зеленски да се срещне с британския премиер Риши Сунак.

Освен това украинският лидер ще държи реч в британския парламент и ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

„Визитата на президента Зеленски във Великобритания е свидетелство за смелостта на страната му, за решителност и борбеност. Тя е свидетелство за неразрушимото приятелство между страните ни“, се казва в изявление на Сунак.

Канцеларията на британския премиер съобщи, че възнамерява да разшири обхвата на обучението по море и по въздух на военнослужещи от украинските въоръжени сили. Предвижда се в бъдеще във Великобритания да бъдат подготвяни пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това „Даунинг стрийт“ възнамерява да ускори предоставянето на военно оборудване на Киев.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се Сунак да изрази подкрепата си за плановете на Зеленски за постигане на справедлив и траен мир в Украйна.

Освен това по-късно днес Лондон се очаква да представи нов пакет от санкции срещу Москва, насочени срещу лица, които са помагали на руския президент Владимир Путин да „натрупа лично състояние, както и срещу компании, които трупат печалби от военната машина на Кремъл“.

От началото на руската инвазия британското правителство наложи санкции на стотици физически и юридически лица в Русия.

Германското правителство одобри до 178 танка „Леопард 1А5“ за Украйна

Германското министерство на икономическото сътрудничество и развитието одобри до 178 германски бойни танка „Леопард 1А5“ да бъдат изпратени в Украйна, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на съвместно изявление на министерствата на икономическото сътрудничество и развитието и на отбраната в Берлин.

„Колко бойни танка „Леопард 1А5″ действително ще бъдат изпратени в Украйна зависи от необходимата работа по ремонта им“, се казва още в изявлението.

Държави, които купуват оръжия и военно оборудване от Германия се изисква в общи линии да получат разрешение от Берлин преди да ги изпратят в друга страна.

В общо изявление министрите на отбраната на Нидерландия, Дания и Германия съобщиха днес, че планират да изпратят най-малко 100 танка „Леопард 1“ за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Германската компания „Райнметал“ (Rheinmetall) планира да изпрати първите 20 до 25 бойни танка „Леопард 1“ на Украйна тази година, предаде ДПА.

До края на 2024 г. могат да бъдат доставени останалите 88 танка „Леопард 1“, каза главният изпълнителен директор на компанията Армин Папергер на конференцията „Европа 2023“ в Берлин.

Германското правителство вече одобри износа на бойни танкове „Леопард 1“ от отбранителната промишленост на страната.

Освен базираната в Дюселдорф „Райнметал“, оръжейни системи от този тип има и фирмата ФФГ (FFG) от северния град Фленсбург.

„Леопард 1“ е първият боен танк, построен за Бундесвера след Втората световна война. От 1965 г. до средата на 80-те години на 20-ти век са произведени 4700 танка. Бундесверът извади от въоръжение последния си танк „Леопард 1“ преди 20 години. Сега „Райнметал“ и ФФГ трябва първо да ремонтират своите танкове „Леопард 1“ преди да ги изнесат в Украйна.

„Ако през март бяхме решили, че всички тези танкове трябва да бъдат ремонтирани, това щеше да стане по-бързо“, каза Папергер. „Но това не се случи. Ето защо трябва да се примирим със сегашното положение. Предполагам, че това също ще бъде от помощ за Украйна“, добави той.

Зеленски призова да се спрат слуховете след объркването с министъра на отбраната

Украинският президент Володимир Зеленски призова да се спре разпространяването „на слухове или каквато и да било псевдоинформация“, която би подкопала единството във войната срещу Русия, предаде Ройтерс.

Изказването му, направено в обръщение към парламента, имаше за цел да се сложи край на публичните спекулации дали министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде освободен и подчерта, че само президентът може да взема и да съобщава за подобни решения.

Давид Арахамия, висш парламентарист и съюзник на президента, каза в неделя, че Резников ще бъде сменен след скандал в министерството, свързан с корупция.

Ден по-късно Арахамия заяви, че тази седмица няма да има промени в състава, след като Зеленски не даде допълнителна информация дали Резников ще остане на поста си, а други политици публично защитиха министъра.

„По отношение на личния състав и институциите предприемаме на различни равнища в отбранителния сектор и този по сигурността стъпки, които могат да засилят позицията на Украйна“, написа в „Телеграм“ Зеленски, като цитираше речта си пред парламента.

„Необходимата информация се предоставя за всяка подобна мярка, на равнището на което се правят тези решения, независимо дали мярката е свързана с институциите или с персонала“, каза той и подчерта, че подобни решения са отговорност само на президента.

Зеленски благодари на всички за приноса към единството на Украйна, която бе нападната от Русия преди почти година.

„Благодаря на всички, които се въздържат от разпространяването на слухове или друга псевдоинформация, която би отслабила съсредоточаването на хората върху работата им за победата на Украйна“, заяви Зеленски. Той добави, че не бива Украйна да позволява на врага да си играе с чувствата на хората в страната, а трябва всички да помагат и да правят всичко възможно войниците да имат повече оръжия, с които да подсигурят успеха на Украйна, което със сигурност ще се случи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy