Зеленски: Русия иска да използва Коледа като прикритие, за да спре напредването на нашите сили в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия иска да използва предложеното от нея коледно примирие като прикритие, за да се опита да спре напредването на украинските сили в източната част на Донбас, предаде Ройтерс.

Изявлението му е във връзка с предложението на руския президент Владимир Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари.

„Сега те искат да използват Коледа като прикритие, макар и за кратко, за да спрат напредването на нашите момчета в Донбас и да докарат оборудване, боеприпаси и мобилизирани военни по-близо до нашите позиции,“ заяви Зеленски в нощното си видеообръщение, като този път говореше на руски, а не на украински език.

„Какво ще им донесе това? Само поредното увеличение на общите им загуби“, допълни украинският президент.

Войната „ще приключи или когато вашите войници се изтеглят, или когато ние ги изхвърлим“, подчерта Зеленски.

С предложението си за спиране на огъня руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Кремъл съобщи, че Путин е наредил спиране на огъня от от 12:00 ч. московско време на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, след като призив в този смисъл отправи руският патриарх Кирил.

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy