Зеленски сменя министъра на отбраната Олексий Резников

0

Украинският президент Володимир Зеленски обяви решението си да смени министъра на отбраната Олексий Резников и ще поиска от парламента тази седмица да назначи на позицията Рустем Умеров, който сега е шеф на основния приватизационен фонд на страната.

Резников е министър на отбраната от ноември 2021 година и помогна много за осигуряването на западната военна помощ за Украйна, но беше критикуван от украинските медии заради корупционните скандали във военното министерство.

“Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников служи през повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие, както с армията, така и с обществото като цяло“, каза Зеленски.

Умеров е 41-годишен бивш депутат и кримски татарин, който ръководи Фонда за държавна собственост на Украйна от септември 2022 г. и имаше сериозна роля при сключването на зърнената сделка.

Умеров е хвален в Украйна за репутацията си във Фонда за държавна собственост, който наблюдава приватизацията на държавни активи. Резников е спряган като възможен нов посланик на Украйна в Лондон.

Смяната на Резников изглежда слага край на месеците на натиск в украинските медии, който започна през януари, когато министерството на отбраната беше обвинено, че купува храни за армията на завишени цени.

Въпреки че не е участвал лично в сключването на договора за храна, имаше натиск той да поеме политическа отговорност за случилото се.Преди месец украинска медия обвини неговото министерство в корупция по време на доставката на зимни палта за армията.Резников отрече каквото и да е нарушение и многократно каза, че е бил обект на клеветническа кампания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy