Зеленски ще произнесе годишната си реч във Върховната рада

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще държи годишната си реч във Върховната рада.

„Искам тази реч да не бъде просто доклад, а диалог с вас за предстоящата година“, каза 44-годишният украински лидер в ежедневното си обръщение към украинците.

Очаква се Зеленски да произнесе речта си към края на тази седмица, но засега точната дата не е известна.

Той допълни, че е провел среща с членовете на генералния щаб на украинските въоръжени сили. „Обсъдихме положението в Донбас, като обърнахме специално внимание на ситуацията около градовете Кремина и Бахмут“, каза Зеленски.

Киев настоя Украинската православна църква да се дистанцира от Москва

Междувременно в продължаващия спор за това дали Украинската православна църква (УПЦ) трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. 

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната – Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра, припомня БТА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy