Зеленски ще произнесе годишната си реч във Върховната рада

0

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще държи годишната си реч във Върховната рада.

„Искам тази реч да не бъде просто доклад, а диалог с вас за предстоящата година“, каза 44-годишният украински лидер в ежедневното си обръщение към украинците.

Очаква се Зеленски да произнесе речта си към края на тази седмица, но засега точната дата не е известна.

Той допълни, че е провел среща с членовете на генералния щаб на украинските въоръжени сили. „Обсъдихме положението в Донбас, като обърнахме специално внимание на ситуацията около градовете Кремина и Бахмут“, каза Зеленски.

Киев настоя Украинската православна църква да се дистанцира от Москва

Междувременно в продължаващия спор за това дали Украинската православна църква (УПЦ) трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. 

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната – Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра, припомня БТА.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy