Зеленски: 2023 ще е годината на победата ни над Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в новогодишното си обръщение, че очаква през новата година Украйна да победи във войната с Русия, предаде Ройтерс. По думите му победата няма да бъде постигна с чудеса, а по-скоро чрез упорита работа и с помощта на чуждестранни партньори.

„Днес има само едно желание. И то ще се сбъдне не чрез чудо, а чрез нашата работа, нашата борба, взаимопомощ и човечност“, заяви той. „Честита нова година! Годината на нашата победа“, каза още украинският президент.

Зеленски спомена и многократните руски удари, които разрушават украинската система за производство на електроенергия. „Искате светлина? Тя е във всеки от нас, дори и да няма електричество“, обясни украинският държавен глава, цитиран от ДПА.

Той също така се обърна към руснаците и им заяви, че техният държавен лидер ще унищожава страната им.

Говорейки след като Владимир Путин произнесе новогодишно обръщение, ограден от хора във военна униформа, Зеленски каза, че руският президент се крие зад войските си, а не ги ръководи.

Последният ден на 2022 г. бе белязан от смъртоносни удари в Украйна и Зеленски каза, че украинците няма да простят на Русия.

„Вашият лидер иска да ви покаже, че той води отпред, а армията му е зад него, но всъщност той се крие. Той се крие зад своята армия, своите ракети, стените на своите резиденции и дворци“ , премина на руски украинският президент.

„Той се крие зад вас и изгаря вашата страна и вашето бъдеще. Никой няма да ви прости за терора. Никой в света няма да ви прости за това. Украйна няма да прости“, каза той.

В новогодишната си реч Зеленски благодари на украинците за техните „невероятни“ усилия да отблъскват руските атаки.

„Ние се борим като един отбор – цялата страна, всички наши региони. Възхищавам се на всички вас. Искам да благодаря на всеки непобедим регион на Украйна“, каза той, цитиран от ББС.

Владимир Путин също излезе с новогодишно обръщение, което беше излъчено за всяка от 11-те часови зони на Русия. Руският лидер се опита да обедини хората зад войските си, воюващи в Украйна, като каза, че бъдещето на страната е заложено на карта.

Във войнствено настроение той заяви: „Винаги сме зна и сигурнели и днес това се потвърждава за пореден път, че суверенното, независимоо бъдеще на Русия зависи само от нас, от нашата сила и воля“.

Той представи нахлуването в суверенната територия на Украйна като „защита на нашия народ и нашите исторически земи“ и каза, че „моралната, историческа правота е на наша страна“.

Путин отново обвини Запада, че е „провокирал“ Москва да започне нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

„Западът излъга за мира. Готвеше се за агресия… и сега те цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия“, каза той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy