Знаменитости настояват за освобождаването на иранската актриса Таране Алидусти

Коалиция от международни филмови институции, включваща големи фестивали и академии, настоява за незабавното и безусловно освобождаване на иранската актриса Таране Алидусти, предаде ДПА.
Същото искане отправиха и стотици световни знаменитости.
Международната коалиция за кинодейци в риск призова други културни институции по света да се присъединят към нея в искането иранското правителство да освободи 38-годишната Алидусти.
Актрисата беше арестувана, след като изрази подкрепа за общонационалните протести в Иран срещу репресивния режим и малтретирането на жените.
„Заявяваме пълната си и искрена солидарност с всички в Иран, които отстояват основните си човешки права и свободата на изразяване, и призоваваме иранските власти незабавно и безусловно да освободят Таране Алидусти и нейните колеги“, пише коалицията в писмо подписано от Международния филмов фестивал в Берлин, Европейската и Германската филмови академии, Международния филмов фестивал в Ротердам и Международния фестивал за документални филми в Амстердам.
Таране Алидусти, една от най-успешните в международен план ирански актриси, беше арестувана в събота. Иранското правителство я обвини в „разпространение на дезинформация и подкрепа на контрареволюционни кръгове“.
Алидусти е част от актьорския състав на отличения с „Оскар“ филм „Търговският пътник“ (2016). Режисьорът на филма Асгар Фархади също засвидетелства подкрепата си за нея.
„Братята на Лейла“ на Саид Рустаи, най-новият филм с участието на Таране Алидусти, беше показан премиерно на тазгодишния кинофестивал в Кан. Правителството на Иран забрани прожекцията му в киносалоните на страната.
Близо 500 филмови дейци призоваха в отворено писмо за незабавното освобождаване на Таране Алидусти, съобщи Франс прес. Сред тях са актрисите Кейт Уинслет, Марион Котияр, Ема Томпсън и Кристен Стюарт, актьорите Джеръми Айрънс и Марк Ръфало, и режисьорите Кен Лоуч и Педро Алмодовар.
Според филмовите знаменитости моментът на задържането на актрисата преди Коледа е избран умишлено, за да се гарантира, че „международните й колеги ще бъдат разсеяни“.
„Ние обаче не сме разсеяни. Ние сме възмутени“, казват те в писмото.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy