Ивановден е – честваме паметта на свети Йоан Предтеча и Кръстител

0

Днес православната ни църква отбелязва Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Свети Йоан е човекът, удостоен с най-високата оценка от Иисус Христос: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител“.

Той е роден шест месеца преди Иисус. Родителите му са свещеник Захария и Елисавета. Посветил се от дете в служба на Бог, той се подвизавал като отшелник в пустинята, а когато навършил 30 години по Божие указание започнал да проповядва сред еврейския народ покаяние и да кръщава във водите на река Йордан идващите при него. Хората при кръщението осъзнавали и изповядвали своите грехове.

Питали Йоан какво да правят, а той им отговарял: „Който има две дрехи, нека даде на оня, който няма; и който има храна, нека прави същото“. А митарите, събирачи на данъци и налози, простичко съветвал: „Не изисквайте нищо повече от това, което ви е определено“. И на войниците, които в мирно време имали полицейски задачи, препоръчвал: „Никого не притеснявайте, не клеветете и се задоволявайте с вашите заплати“.

А понеже народът се питал дали този свят човек и пламенен проповедник не е Христос (т.е. Месия, Помазаникът), Йоан скромно отговарял: „Не съм аз Христос. Аз ви кръщавам с вода, но иде по-силният от мене, Комуто не съм достоен да развържа ремъка на обущата. Той ще ви кръсти с Дух Свети и с огън“.

Кръстителят не пропускал да посочи грешките и на цар Ирод Антипа. Затова бил заловен и хвърлен в тъмница. Царят се боял да го убие, защото народът много го почитал. Но при сгоден случай той наредил да отсекат главата му. Така завършил земния си път последният от пророците, които предричали идването на Спасителя Христос.

Това печално събитие спомняме на 29 септември, а днес почитаме Кръстителя, защото на вчерашния ден, Богоявление, е извършил кръщението на Иисус Христос. Затова днес е основният празник в чест на свети Йоан Кръстител, наречен от народа Ивановден.

Около 360 000 души носят името Иван и производните му – Йоан, Йоана, Иван, Иванка, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.

Честит празник на именниците!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy