Идат избори и пак се говори за коалиция между ПП и ДБ

При перспективата за нови парламентарни избори тази пролет и местните наесен, политици от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) водят неофициални разговори за възможна предизборна коалиция. Въпросът обаче е все още далеч от официално обсъждане и взимане на окончателно решение, заявиха пред Mediapool представители на двете формации.

Идеята за общо явяване не е нова. От ДБ отправиха такава покана към ПП още през есента на 2021 г., след като Кирил Петков и Асен Василев решиха да основат своя партия. След краткотрайното участие на ДБ в правителство на четворна коалиция начело с ПП, свалено миналото лято от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, „Демократична България“ отново предложи на „Промяната“ съвместно явяване на изборите през ноември 2022 г., но ПП отново отказа, аргументирайки се със социологическо проучване, според което двете формации ще получат по-голям изборен резултат, ако се явят самостоятелно.

Сега обаче ситуацията изглежда по-различно.

ГЕРБ не иска да влезе в открита коалиция за правителство с ДПС и БСП, но се съюзи с тях за връщането на хартиената бюлетина (отваряйки широка врата за изборни измами и манипулации) и за синхронизирани парламентарни инициативи, целящи да дискредитират управлението на кабинета „Петков“.

Цялата енергия на ГЕРБ в момента е фокусирана върху задачата ПП да бъдат омаскарени, а евентуалният съюз ПП-ДБ да бъде предотвратен. За ГЕРБ е важно да се върне във властта, както и контролът на Бойко Борисов върху нея, макар и не като министър-председател.

Неофициално депутати и от ПП, и от ДБ признават, че водят неформални разговори общо явяване на изборите, но всичко е на много ранен етап.

Витиеватото изказване на съпредседателя на ПП Кирил Петков в четвъртък сутринта пред Нова тв може да се разчете като сондиране на настроенията за подобно обединение.

„Във всяко кътче на България има сдружения, организации, има хора, на които им пука за собствения им град. Трябва да успеем да вдигнем всички тези хора и да кажат: „На тези избори ние няма да останем безучастни“, каза той. Петков така и не уточни какво точно има предвид, а на въпрос дали говори за общо явяване на избори, отговори, че не иска да влиза в „конкретни формули“.

Официални разговори и евентуално – решения на съответните партийни органи на ПП и ДБ – би могло да има след като приключат публичните усилия по все още невръчения трети мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Макар този път да изглежда, че двете формации подхождат по-ангажирано към въпроса за съвместно участие на изборите, това съвсем не означава, че то ще се случи. Причината е, че ако се тръгне по този път, ще е необходимо да се мине през редица спорни теми и подводни камъни, които биха могли да преобърнат каруцата още в началото.

Първият въпрос, по които ще трябва да се търси консенсус е, каква да бъде общата програма на едно евентуално обединение. Двете формации се определят като съмишленици и позициите им по повечето теми се припокриват, но те имат и различия, например по въпросите на финансовата политика – от ДБ са по-консервативни по отношение на бюджетни стимули и компенсации, то от ПП залагат на редица социални плащания. Намирането на консенсус по тази тема далеч не изглежда невъзможно, но ще изисква сериозни преговори и компромиси и от двете страни.

Друг сериозен въпрос, който има потенциал да спъне общо явяване, е как ще бъдат подредени евентуалните общи листи, както и коя формация къде и колко водачи ще има. Въпреки че този въпрос на пръв поглед изглежда по-скоро технически, той има потенциала да предизвика сериозни трусове и недоволства и от двете страни. Все пак в момента и ПП, и ДБ са коалиции и в тях участват по няколко партии, които очаквано искат да бъдат представени в парламента.

Във формацията на Кирил Петков и Асен Василев от самото начало влязоха две по-малки партии („Волт“ и „Средна европейска класа“), които и в момента имат депутати, а на последните избори за място в парламента от листите на ПП се бореха и отцепниците от „Има такъв народ“.

„Демократична България“ пък е обединение между три партии – ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“, като освен партийни представители, формацията винаги има и гражданска квота.

При това положение идеята за общо явяване вероятно би срещнала съпротива от някои от настоящите депутати от формациите, които биха изгубили досегашните си позиции си в листите.

Засега обаче шансовете все пак да се стигне до общо явяване на ПП и ДБ при нови парламентарни избори изглеждат една идея по-големи, отколкото предишните два пъти.

Междувременно ПП и ДБ вече публично и ясно говорят за това, че за местните избори през есента в големите градове трябва да има обединение между тях, но докато за такова обединение има време за обсъждания, то при нови парламентарни избори решението за коалиция ще трябва да бъде взето по-бързо. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy