Извънредното положение в Пирот остава в сила, затворена е магистралата към България

Извънредното положение в Пирот остава в сила след инцидента, при който цистерна с амоняк дерайлира и отровния газ изтече във въздуха. Разследване трябва да установи какви са причините, предаде БГНЕС.

Сред основните версии са претоварване и лошо поддържана инфраструктура. Около 20 тона е количеството амоняк, което е изтекло. При инцидента пострадаха над 50 души. Има и двама починали, но не може да се твърди, че причината е отравяне с амоняк.

Шестима българи са се свързали с българското консулство. След преглед в болница те са освободени.

Един български гражданин е настанен в болницата в Ниш, но състоянието му е добро и днес се очаква да се прибере у дома.

Пътят към България остава затворен. Мобилни станции на границата ни със Сърбия измерват нивата на отровния газ, но засега не са отчетени превишения.

Няма завишени нива на амоняк на територията на България, показват данните от мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда, която беше поставена на границата със Сърбия.

Пред БНТ Радослава Шоевска, директор на Главна дирекция „Лабораторно аналитична дейност“ към ИАОС заяви, че екологичните власти не очакват замърсяването да достигне нашата страна.

Тя допълни, че амонякът по принцип съществува в природата, а стойностите му, отчетени до границата със Събрия са в пъти по-ниски от праговите.

Мобилната станцията, която измерва въздуха, е монтирана максимално близо до границата, така че да може да улови своевременно потенциално замърсяване.

„Имаме стойности, вече в рамките на 10 часа, които показват устойчива тенденция на показатерлите, които са значително под праговите стойности. Няма нищо притеснително към настоящия момент. Ще продължим да наблюдаваме стойностите в рамките на минимум 72 часа и своевременно ще информираме компетентните органи, в случай че има нещо обезпокоително, за да могат да предпиремат дейности. Но не очакваме да има завишени нива“, каза Шоевска.

„Ситуацията се стабилизира. Няма нито една цистерна, попаднала в реката. Само една от четирите, които са се обърнали, е имала теч.“ Това обясни пред БНР Гълъбин Парушев от фирма организатор на екскурзии до Сърбия.

В следващите 48 часа се очаква да се възстанови движението както по магистралата, така и по железния път, допълни той. Вчера движението беше блокирано и бяха въведени обходни маршрути заради съмнения за замърсяване в района на дерайлирането.

„В утрешния ден лично аз ще отида до Пирот, да видя на място как стоят нещата“, каза още Парушев. По думите му водата в града е годна за пиене, а замерванията във въздуха не показват наличие на амоняк.

40 души е трябвало да пътуват днес с автобус на фирмата. Друга група се кани да отпразнува Нова година в Пирот, съседния Княжевац и Ниш.

„Нищо не изисква да се помрачат новогодишните празници. При усложнена ситуация ще реагираме адекватно и ще обезщетим нашите клиенти“, увери Гълъбин Парушев.

Важно е двете страни на границата да реагират адекватно и максимално бързо в подобни ситуации, заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Със Сърбия имаме партньорство и правна обвързаност по отношение на ОВОС, уточни той.

„Ние сме щастливци, защото реката (Нишава – бел . ред.) тече в обратната посока – от България към Сърбия.“

„Не е подготвена държавата. Трябва да го кажем директно. Сякаш ние винаги вървим след събитията. Колкото и да има стратегии, написани, не се разиграват такива планове, не се правят достатъчно обучителни кампании. Трябва да се случи нещо, за да можем да сме подготвени, ако се случи отново“, коментира Сандов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy