Извънредно положение в Тексас заради очакван мигрантски наплив

Кметът на пограничен град в Тексас обяви извънредно положение поради опасения, че населеното място няма да успее да се справи с очакван миграционен наплив, съобщи Асошиейтед прес.

 

Кметът на Ел Пасо Оскар Лийзър предприе мярката, за да даде възможност на намиращия се на границата на САЩ с Мексико град да получи достъп до допълнително ресурсно обезпечение, необходимо за справяне с наплива, който се очаква да настъпи след прекратяването на действието в сряда на американска законодателна разпоредба, улесняваща експулсирането на мигранти, съобщи изданието „Ел Пасо таймс“, цитирано от БТА.

 

Лийзър първоначално се съпротивляваше на въвеждането на извънредно положение, но впоследствие заяви, че е бил принуден да предприеме мярката, като е видял гледката на хора, мръзнещи на открито по улиците на центъра на града при минусови температури.

„Не искаме да се отнасяме с хората по този начин“, каза Лийзър на пресконференция.

 

В петък Окръжният апелативен съд в окръг Колумбия излезе с решение, според което законодателната разпоредба, която през последните години попречи на стотици хиляди мигранти да търсят убежище в САЩ, ще бъде отменена в сряда, освен ако не бъдат заведени и други жалби.

 

Лийзър добави, че очакваното увеличение на миграционния наплив към Ел Пасо ще бъде „много голямо“ и може да достигне до 6000 души на ден.

 

Друг високопоставен представител на градската управа поясни, че обявяването на извънредно положение е нужно, за да може градът да осигури повече места в центровете за настаняване на мигранти и допълнителен транспорт за извозването им.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy