Изгубена радиоактивна капсула бе открита в Западна Австралия

Австралийските власти днес откриха изгубена в обширната вътрешност на континента радиоактивна капсула след продължила почти седмица операция по издирване, обхванала отсечка от магистрала с дължина 1400 километра, предаде Ройтерс, като се позова на служител от спешните служби.

Военните извършват проверка на състоянието на капсулата и тя ще бъде транспортирана до обезопасен обект в град Пърт утре, каза на пресконференция министър Стийв Доусън, който отговаря за спешните служби. „Като се има предвид размерът на района за издирване, намирането на този обект беше грандиозно предизвикателство, екипите съвсем буквално откриха иглата в купа сено“, изтъкна Доусън.

Радиоактивната капсула е част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда в мина на компанията „Рио Тинто“ в Гудай-Дари. Служители от отдела за реагиране при извънредни ситуации на Западна Австралия и от сферата на отбраната, както и радиационни специалисти, претърсваха отсечката от магистралата за малката капсула, изгубена по време на превоз преди повече от две седмици. Служители заявиха, че е малко вероятно районът да е бил замърсен.

Сребърната капсула, с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа цезий-137, който излъчва радиация. Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-близкия досег до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy