Изказване на Берлускони за Зеленски и Украйна разбуни духовете

Вълна от критики заля италианския милиардер Силвио Берлускони, лидер на партия „Форца Италия“, която е част от управляваща коалиция в Италия. В първия ден на изборите за областен управител и областна администрация на Ломбардия Берлускони гласува, а после направи изявления за войната в Украйна и по-специално срещу украинския президент Володимир Зеленски, съобщават АНСА и „Скай Ти Джи 24“.

„Достатъчно беше той (Зеленски) да престане да атакува двете автономни републики в Донбас и това нямаше да се случи“, заяви Берлускони, имайки предвид, че Зеленски носи отговорност за руската инвазия в Украйна. „Следователно оценявам много, много негативно поведението на този господин“, допълни той. „Ако бях министър-председател, никога нямаше да отида и да говоря със Зеленски, защото сме свидетели на опустошаването на неговата страна и на изтребването на нейните военни и нейните граждани“, подчерта Берлускони. Той каза това във връзка с обявеното от министър-председателката Джорджа Мелони намерение да отиде в Киев преди годишнината от руската инвазия в Украйна, както и със срещата й със Зеленски по време на Европейския съвет миналия четвъртък в Брюксел, отбелязва медиите.

Веднага от италианския министерски съвет (Палацо Киджи) публикуваха изявление, в което се подчертава, че подкрепата за Украйна от страна на италианското правителство е солидна и категорична, както ясно е заявено в неговата управленческа програма и както бе потвърдено и по време на всички парламентарни гласувания на мнозинството, което подкрепя изпълнителната власт.

Но критиките в изказването на Берлускони не се ограничиха само до Зеленски. Той разкритикува и подхода към Украйна на Белия дом, допълват италианските медии. „За да се постигне мир, Вие, господин президент на САЩ, трябва да кажете на Зеленски: „На твое разположение след края на войната е един „план Маршал“ за възстановяване на Украйна“, заяви още Берлускони и добави, че САЩ трябва да поставят и условия към Зеленски по този „план Маршал“. Те трябва да му кажат: „Още утре разпореждаш прекратяване на огъня, защото в противен случай от утре няма да ви даваме повече долари и повече оръжия“.

Всичко това породи бурна реакция от страна на различните политически сили в Италия. Карло Календа, лидер на центристкия „Трети полюс“, определи изказването на Берлускони като „путинистки бълнувания“, които са в пълен контраст с позицията на ЕС и с правителството на Италия, в което министър на външните работи Антонио Таяни е представителят на партията на Берлускони.

Мария Стела Джелмини, която някога беше приближена на Берлускони, но миналата година демонстративно напусна „Форца Италия“ и влезе в партията на Календа, заяви, че не може да повярва на приказките на Берлускони, който е представил Зеленски като агресор. „Питам се докога ще продължава мълчанието на Европейската народна партия относно това, което вече не може да бъде дефинирано като двусмислено поведение на „Форца Италия“, а като ясна подкрепа за Путин и за неговата инвазия в една суверенна държава“, каза Джелмини.

Според сенатора Еторе Розато от „Трети полюс“ думите на Берлускони са неприемливи и противоречат на етичните принципи на НАТО. Отделно трябва да се обърне внимание, че те са произнесени в първия ден на областните избори и Берлускони го е направил с предизборни подбуди, добави Розато. „Но човек не трябва да поставя страната в едно трудно положение само защото няма консенсус в управляващото мнозинство“, допълни той.

Европейският комисар по финансовите въпроси, бившият премиер на Италия Паоло Джентилони, препоръча на всички да се фокусират върху изявленията на италианското правителство, които са много последователни и подкрепят общата европейска позиция по украинския въпрос. Относно думите на Берлускони Джентилони заяви, че не може да „коментира въпроси, свързани с вътрешнополитическата динамика“.

Председателката на групата на демократите в италианския Сенат Симона Палпеци попита дали Мелони е съгласна с обезпокояващите думи на Берлускони относно войната в Украйна. Според нея Берлускони ясно е показал, че застава на страната на Русия на Путин. Ако е съгласна с това, премиерката Мелони не трябва после да се оплаква как се отнасят с нея в ЕС, каза демократката.

Стефано Боначи, кандидат за лидерския пост на Демократическата партия пък заяви, че от думите на Берлускони произтича опасност Италия да бъде изолирана от големите европейски партньори. Той подчерта, че не по този начин се защитават националните интереси, както си мисли, че го прави Берлускони, и че в резултат на думите му сега доверието към Италия ще намалее.

От партията на Берлускони се опитаха да смекчат полемиката и да акцентират върху това, че думите на Берлускони показвали неговата загриженост, че гибелта на хората в Украйна продължава. „Подкрепата на Берлускони за Украйна никога не може да се поставя под съмнение“. От партията допълват, че Берлускони не е споменал в изказването си поименно Путин, от когото на няколко пъти е казвал, че е разочарован. Берлускони просто е искал да каже сега, че от никой не може да бъде снемана отговорността за ситуацията в Украйна, допълниха от „Форца Италия“. Израз на безпокойството на Берлускони относно войната в Украйна и желанието му за постигане на мир там и за прекратяване на спиралата на насилието е изказването му в подкрепа на „един мащабен „план Маршал“ за Украйна и нейния народ“, се допълва още в изявлението на „Форца Италия“.

Заместник-председателят на Сената Маурицио Гаспари също защити своя партиен лидер Берлускони и похвали реализма, с който той търси път към мира в Украйна. Министърката на науката и университетите Анна Мария Бернини, която е от партията на Берлускони, акцентира върху това, че той е искал да покаже колко е обезпокоен заради войната. А министърката на институционалните реформи Елизабета Казелати, също от „Форца Италия“ и приближена на Берлускони, изтъкна, че той 30 години засвидетелства лоялност към Запада. За неговото изказване сега тя допълва, че това е проява на голяма отговорност, която не може да бъде използвана за политически цели.

В отговор на изказването на Берлускони съветникът на Зеленски Михайло Подоляк коментира, че лидерът на „Форца Италия“ е „агитатор в полза на Путин, който вреди на италианската репутация“, пише в. „Република“. „Свали маската и заяви публично, че си в подкрепа на геноцида на украинския народ!“, каза още Подоляк на Берлускони.

А говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко заяви, че „Берлускони целува окървавените ръце на господаря на Кремъл, както през 2010 г. го е направил с Кадафи“. Николенко публикува във Фейсбук и снимка, на която се вижда как Берлускони целува ръката на Кадафи през 2010 г., допълва Асошиейтед прес. Берлускони „трябва да осъзнае, че като разпространява руска пропаганда, той насърчава Русия да продължава с престъпленията си срещу Украйна и следователно носи политическа и морална отговорност“, заяви Николенко.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy