Износът на руски газ в Европа падна до нивата от времето на разпада на СССР

Изграденият по времето на Леонид Брежнев газов мост Русия-Европа, който десетилетия наред снабдяваше руската икономика с технологии и потребителски стоки срещу износ на суровини, отива в историята.

През 2022 г. „Газпром“ е продал 101 милиарда кубически метра газ на страни извън ОНД, което е наполовина по-малко в савнение с предишната година. По план около 16 млрд.куб.м от този обем трябваше да получи Китай по тръбопровода „Силата на Сибир“. Доставките за Турция и европейските страни, които по-рано бяха най-крупният клиент на „Газпром“, съставляват едва 85 млрд.куб.м и спадат до най-ниското си равнище в съвременна история на Русия, според оценки на анализатора от BCS Global Markets Рон Смит, цитиран от „Москоу таймс“.

За сравнение: през 1991 г. а „Газпром“ е продал в Европа 110 млрд. куб.м, а в периода 1985-1991 година, когато империята СССР се разпадаше, износът е бил в диапазона 70-110 млрд.куб. метра годишно.

Спирайки газа на почти всички европейски страни след ултиматума да плащат в рубли, „Газпром“ намали притока към ключови европейски потребители до 42 милиона кубически метра на ден. Въпреки войната, този газ се изпомпва през газотранспортната система на Украйна.

„Газпром“ изпраща около 50 милиона кубически метра повече дневно през „Турски поток“, но по-голямата част от този газ остава в Турция, а останалата част се изпраща през България към Сърбия и Унгария.

През следващата година износът на „Газпром“ към Европа и Турция може да се свие до 65 млрд. куб.м, прогнозира Смит. Това ще бъде най-ниското равнище от времената на Брежнев и Андропов до днес.

Износът за страни извън ОНД на ниво от 55-69 млрд. куб.м е регистриран за последно през 1980-85 г., според статистиката на „Газпром Експорт“.

 

Всъщност говорим за „самоубийството на „Газпром“ като участник в световния газов пазар, казва Михаил Крутихин, партньор в RusEnergy: Кремъл жертва газовата индустрия заради илюзорната надежда да принуди Европа да се откаже от подкрепата си за Украйна.

Доставките за Китай досега компенсират само една десета от закупените от Европа обеми. През следващата година, според плана за експлоатация на „Силата на Сибир“, те ще нараснат до 22 милиарда кубически метра, докато преди войната в ЕС бяха продадени над 150 милиарда кубически метра.

Оставайки без пазари за продажба, „Газпром“ е принуден да съкращава добива със скорост, която статистиката на газовата промишленост не е виждала нито веднъж в историята: производството на газ през 2022 г. падна почти с 20%, до 412.6 млрд. куб.м – най-ниското от 2008 г- насам.

Спадът на производството през тази година не се отрази на финансовите резултати на „Газпром“ поради рекордно високите цени на газа на световния пазар.

За първото полугодие на 2022 г. концернът отчете най-високата печалба в цялата си история- 2.5 трилиона рубли. Приходите през 2023 г. вероятно ще бъдат под рекордните нива, но по-високи от обичайните години заради твърде високите цени, но в близките години, когато газовите цени започнат да се коригират, което в крайна сметка трябва да стане, доходите на Газпром от износ значително ще спаднат, смята Рон Смит.

P { margin-bottom: 0.08in }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy