Изпращаме Любен Зидаров на 15 януари

Опело за художника и илюстратор Любен Зидаров, който си отиде на 3 януари дни след като навърши 99 години, ще бъде отслужено на 15 януари от 12:00 ч. в храма „Покров Богородичен“ в София. По негова воля няма да има поклонение. Това съобщи синът му изкуствоведът Филип Зидаров пред БТА.

Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 г. във Велико Търново, но израства в Габрово и там учи в прогимназия „Неофит Рилски“. Завършва гимназия в София, където семейството се премества да живее. Започва да рисува като дете, от ученик живее с мисълта, че пътят му е на художник.

Той е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Първите илюстрации, които прави като ученик, са комикси по филма „Бен Хур“. Това е и първата му професионална проява като илюстратор. По-късно прави и комикса „Островът на съкровищата“, резултат на дългогодишна 40-годишна работа и отпечатан през 60-те години на 20-и век, когато го завършва.

За комиксите се учи от класиците в жанра – Харолд Фостър, Рино Алберталери и Александър Раймонд. Като илюстратор най-силно впечатление му прави Вадим Лазаркевич.

Първата книга, която илюстрира, е „Капка по капка“ на детския поет Любомир Дойчев. Докато е студент, илюстрира негови произведения. След това преминава в детския печат. Той е редактор и рисува комикси в списание „Чуден свят“ и „Илюстровано четиво“, където работи с Александър Денков. От него научава много в работата си при комиксите.

В Художествената академия кандидатства два пъти. Първият опит е неуспешен, въпреки че го подготвя художникът Харалампи Тачев. Вторият опит през 1942 г. е успешен. В академията започва да учи живопис при проф. Борис Митов и завършва в класа на проф. Илия Петров. Въпреки че учи живопис, Любен Зидаров се увлича от илюстрацията. Докато следва в академията най-силно влияние му оказват Борис Ангелушев и Александър Поплилов.

От 1948 г., когато се дипломира, до 1967 г. той рисува за детските списания „Септемврийче“, „Пламъче“ и „Славейче“, на което е един от основателите през 1957 г. От 1967 г. до 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“.

С неговите илюстрации на детски книжки са израснали няколко поколения. Илюстрирал е произведения на над 150 автори. Най-известните сред тях са Андерсеновите приказки, „Островът на съкровищата“, „Приказки на Шехерезада“, книгите на Майн Рид, „Приключенията на Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“ от Марк Твен, „Медената питка“ на Константин Константинов, „Индже“ на Йордан Йовков, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов, Хофмановите приказки, произведения на Ангел Каралийчев, Асен Босев, Асен Разцветников и др.

Той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър с подкрепата на Дж. К. Роулинг.

„Важното е да не загубиш чувствителността, отношението и любовта към занаята“, коментира в свое интервю художникът. Най-високото постижение за него е цветният вариант на книгата „Островът на съкровищата“. Книгата е издадена специално за Панаира на книгата в Лайпциг през 1964 г., където е отличена със златен медал.

През 1977 г. Любен Зидаров прекарва два месеца в Париж, където видяното в ателиетата на художниците и в парижките галерии пробужда в него живописеца.

„Интрига във всяка картина“ е принципът на художника. Той започва да рисува отначало акварел, а после и маслена живопис. Негова емблема са автопортретите му. Първият е рисуван през 1942 г. Общо са повече от 60. Сред тях са автопортретите му, наречени „Лоши новини“, „Тъжна прогноза“, „Сърдитият пенсионер“, „Ръководен другар“, „Човекът със шлема“, „Зидари зограф“, „Отиване при свети Петър“, „ТАТОлитарен автопортрет“ и др.

Любен Зидаров е създател и на стенния килим „Моят град“ (1971), събирателен образ на градове, в които художникът е пътувал, които е изучавал за различни свои илюстрации. В композицията съжителстват изток и запад, екзотика и цивилизация в декоративен лабиринт, който може да бъде обхождан и изучаван с часове.

Има повече от 30 самостоятелни изложби. Една от последните е с илюстрации „Шейсет лета Андерсенови приказки“ е открита на 16 ноември 2021 г. в галерия „Ракурси“.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на художествени галерии в страната и в чужбина. Зидаров е носител на редица национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy