Израелските власти са гневни: Медии може да са знаели предварително, че „Хамас“ планира клане

Представители на израелските власти реагираха гневно на информация, че възможно фотографи, свързани с международни новинарски агенции, да са знаели предварително за плана на „Хамас“ да атакува на 7 октомври израелски общности, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Става въпрос за доклад от вчера на базираната в Йерусалим организация за наблюдение на медиите „Онест репортинг“ (HonestReporting). В доклада се посочват шестима фотографи на свободна практика от Газа, които са присъствали на нападенията и чиито снимки и видеа Асошиейтед прес и Ройтерс продават на други издания.

Дирекция „Национална публична дипломация“ към кабинета на министър-председателя направи изявление, в което се казва, че „разглежда изключително сериозно факта, че фоторепортери, работещи с международни медии, са се включили в отразяването на бруталните убийства, извършени от терористите на „Хамас“ в събота, 7 октомври, в съседни на ивицата Газа (израелски) общини“.

„Тези журналисти са били съучастници в престъпления срещу човечеството и действията им са били в разрез с професионалната етика“, пише в изявлението, в което се настоява да бъдат предприети действия срещу фотографите.

Междувременно правителствената пресслужба изпрати спешно писмо до ръководителите на бюрата на медийните организации, наели тези фотографи, и поиска разяснения по въпроса.

„Ако е имало журналисти, които са знаели за клането, които са мълчали и са снимали, докато са били избивани деца, то те не са по-различни от терористите и тяхното наказание трябва да бъде жестоко“, написа в „Екс“ (X) (преди „Туитър“) израелският министър без портфейл Бени Ганц. „Журналистите, за които се установи, че са знаели за клането и въпреки това са предпочели да стоят като безучастни наблюдатели, докато са били избивани деца, не се различават от терористите и трябва да бъдат третирани като такива“, продължи той.

„Онест репортинг“ идентифицира фотографите като Хасан Еслая, Юсеф Масуд, Али Махмуд, Хатем Али, Мохамед Фаик Абу Мостафа и Ясер Кудих.

„Какво са правили там толкова рано в една обикновено спокойна съботна сутрин? Дали това е било съгласувано с „Хамас“? Дали уважаемите новинарски агенции, които публикуваха снимките им, са одобрили присъствието им на вражеска територия заедно с терористите, проникнали в нея? Дали фоторепортерите, които работят на свободна практика за други медии, като Си Ен Ен и „Ню Йорк таймс“, са уведомили тези медии“, пита организацията.

„Онест репортинг“ е получила и екранни снимки на вече изтритите публикации на Еслая в „Екс“, в които той се е снимал пред израелски танк. Еслая не е носил жилетка или каска, а надписът на арабски език в публикацията му е бил: „На живо от вътрешността на селищата в ивицата Газа“.

След публикуването на доклада беше открит видеоклип в профила на Еслая във „Фейсбук“, на който той се вози на мотоциклет с граната в ръка. Появи се и снимка на Еслая с лидера на „Хамас“ Яхия Синвар, който е и организатор на клането на 7 октомври.

Снимките на Еслая от датата на нападението бяха използвани от Асошиейтед прес и Си Ен Ен. Израелското издание „Йедиот Ахронот“ („Последни новини“) съобщава, че Си Ен Ен е преустановила връзките си с Еслая.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy