Израел засили сухопътната офанзива в ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че сухопътната им офанзива вече обхваща всички части на Газа, и наредиха нова евакуация в пренаселения Юг, като наред с това предупредиха, че операциите срещу „Хамас“ там ще бъдат „не по-малко силни“ от тези в северната част на анклава, съобщи Асошиейтед прес.

Заповедите за евакуация бяха последвани от тежки бомбардировки, а палестинците заявиха, че вече нямат къде да отидат в затворената територия, граничеща с Израел и Египет.

Голяма част от наброяващите около 2,3 милиона жители на ивицата Газа се струпаха в южната част на територията, след като Израел нареди още в първите дни на войната на цивилните да напуснат северните части на Газа.

По данни на ООН 1,8 милиона палестинци в Газа са били разселени. Близо 958 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната, заяви Жулиет Тома, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След падането на нощта в централния град Дейр ал Балах се чуваше стрелба и грохот от артилерийски обстрел, а небето се осветяваше от сигнални ракети. В небето над втория по големина град в Газа – Хан Юнис – се чуваха да прелитат дронове.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, заявявайки, че страданията на цивилното население са нетърпими.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy