Икономическият министър разчита на конкуренцията да укроти цените

Служебното правителство не знае каква е причината за проблема с цените на храните в България. Според икономическия министър Никола Стоянов „има неща, които не са наред в системата“, но той разчита конкуренцията да укроти цените.

„Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените – те скачат в небесата. … Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата“, коментира Стоянов в неделя пред БНР.

„Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри“, каза служебният министър.

Той подчерта, че контролът трябва да бъде засилен.

По думите му се забелязва намаляване само на цените на едро, но не и на дребно:

„Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена“.

През януари бе отчетена годишна инфлация 16.9%.

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството „се бори да избегне финансовата санкция“ за това и посочи, че тази мярка е била приета „за подпомагане на продажбите на „Лукойл“.

На въпрос защо не се обложи свръхпечалбата и на оръжейната промишленост, както е в енергетиката, Никола Стоянов отговори:

„Сега е моментът печалбите да се реинвестират и да се модернизира военната ни индустрия и да премине към натовски стандарти, за да има бъдеще и устойчивост“. 

Министърът се изказа позитивно за новите санкции, наложени от САЩ по закона „Магнитски“, в координация с Великобритания.

„Всяка мярка в борбата с корупцията е добре дошла, защото чуждестранните инвеститори гледат това“ коментира той и добави:

„Служебното правителство подкрепяме всички мерки и благодарим на партньорите. Жалко е, че имаме нужда от помощ отвън, а нашите органи не успяват сами да се справят“.

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy