Илон Мъск стана първият в света, успял да загуби 200 млрд. долара

Илон Мъск стана вторият човек, който успя да натрупа лично състояние от над от 200 млрд. долара, надхвърляйки този праг през януари 2021 г., месеци след Джеф Безос. В края на годината обаче изпълнителния директор на Tesla стана първият човек в историята, който успя да изтрие 200 млрд. долара от нетното си състояние, предаде агенция „Блумбърг“.

51-годишният Мъск отбеляза рязък спад на богатството си до 137 млрд. долара, след като акциите на Tesla се сринаха през последните седмици. Във вторник последният отчетен спад бе в размер на 11%, според индекса на милиардерите на „Блумбърг“ (Bloomberg Billionaires Inde).

Неговото състояние достигна връхната си точка от 340 млрд. долара на 4 ноември 2021 г. Мъск остана най-богатият човек в света до декември тази година, когато бе изместен от френския магнат Бернар Арно, който стои зад мощната компания за луксозни стоки LVMH.

Кръглото число отразява колко високо скочи Мъск по време на покачването на цените на активите му в ерата на лесните пари по време на пандемията. Tesla надхвърли пазарна капитализация от 1 трилион долара за първи път през октомври 2021 г., присъединявайки се към вездесъщите технологични компании Apple, Microsoft, Amazon и майката на Google Alphabet.

Сега доминацията на Tesla при електрическите автомобили, на която се основава нейната висока оценка, е застрашено, тъй като конкурентите наваксват. Компанията предлага на американските потребители рядка отстъпка от 7500 щатски долара, като същевременно намалява производството в своя завод в Шанхай.

Междувременно, докато натискът спрямо Tesla нараства, Мъск е напълно погълнат от новата си придобивка Twitter – компанията, която купи за 44 млрд. щатски долара през октомври. Там той задейства подход „движи се бързо и размърдай нещата“, като например да уволни служители, след това да ги моли да се върнат. Приложи безразборна политика по отношение съдържанието на социалната мрежа, за да оправдае блокирането на акаунтите на някои авторитетни журналисти, които пишат за него.

Спадът на акциите на Tesla бе толкова рязък – 65% през 2022 година, че Мъск трябваше да продава все повече от тях, за да покрие покупката на Twitter. Сега те вече не са най-големият му актив, според индекса на на „Белмъбрг“. Милиардерът многократно отхвърли притесненията на акционерите относно Tesla и използваше всеки момент, за да критикува Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти заради инфлацията.

Делът на Мъск в тясно контролираната от него компания Space Exploration Technologies Corp., възлизащ на 44.8 млрд. долара, надвишава неговия дал в акциите на Tesla (приблизително 44 млрд.). Според последни данни Мъск сега притежава 42.2% от SpaceX.

Той отхвърли притесненията на акционерите относно Tesla и многокатно писа в Twitter, за да критикува Федералния резерв за повишаването на лихвените проценти заради инфлацията.

„Tesla се справя по-добре от всякога!“, написа Мъск в Twitter на 16 декември. „Ние не контролираме Федералния резерв. Това е истинският проблем.“

Милиардерът, който в миналото е заемал огромни кредити срещу дела си в Tesla, напоследък предупреждава за опасностите да се вземат кредити при паническо състояние на пазарите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy