Илон Мъск съобщи, че ще се опита да изстреля кораба „Старшип“ през март

Авиокосмическата корпорация „СпейсЕкс“ може да направи опит за изстрелване на системата „Старшип“ през март, съобщи милиардерът Илон Мъск в Туитър, цитиран от БТА.

„Ако оставащите тестове преминат добре, ще се опитаме да изстреляме „Старшип“ следващия месец“, съобщи Мъск в отговор на туит на потребител.

През януари Мъск беше казал, че има „реален шанс“ за изстрелване на „Старшип“ в края на февруари, като добави, че изстрелването през март изглежда много по-вероятно.

От миналата година програмата „СпейсЕкс“ се стреми да изстреля демонстрационно своя гигантски кораб „Старшип“ в орбита за първи път, което ще е ключов момент, тъй като една от крайните цели е превоз на астронавти на НАСА до Луната.

Космическият кораб „Старшип“ и ракетата „Супер хеви“ на „СпейсЕкс“ – наричани заедно „Старшип“ – представляват транспортна система за многократна употреба, предназначена за превоз на екипаж и товари до околоземна орбита и отвъд нея – до Луната и Марс. „Старшип“ е най-мощната ракета носител, разработвана някога в света, с възможност за извеждане до 150 метрични тона в околоземна орбита за многократна употреба и до 250 метрични тона за еднократно извеждане.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy