Иля Яшин: „Путин е военнопрестъпник. Накрая ще му отстъпя мястото си в затвора“

Московският градски съд отхвърли жалбата срещу присъдата на политика Иля Яшин, който получи осем и половина години затвор по обвинения, че разпространява „фалшиви новини“ за руската армия.

Повод за делото стана стриймът на Яшин в YouTube за убийствата на цивилни в Буча. Разследвания, проведени от независими журналисти, потвърдиха, че руската армия е замесена в тези убийства. В съда Яшин, който участва в срещата чрез видеовръзка, нарече руския президент Владимир Путин „военен престъпник“. Ето пълния текст на речта на Иля Яшин.

Граждани съдии! Уважаеми слушатели!

На 9 декември 2022 г. бях осъден по закона за военната цензура. Този закон е правно нищожен и противоречи на Конституцията. Всъщност той въвежда незаконна забрана за публично несъгласие с позицията на руски официални лица относно войната, започната от президента Путин срещу Украйна. Война, официално призната с резолюция на ООН за акт на престъпна агресия срещу независима държава.

Присъдата, която ми беше определена, е невероятна: осем години и половина затвор за 20-минутна реч в интернет. В затвора срещнах много убийци, изнасилвачи и обирджии, които са получили по-малки присъди за престъпленията си. Искам да подчертая – за реални престъпления, а не за думи.

Каква е моята вина? Че, изпълнявайки дълга си на руски политик и патриот, казах честно истината за тази война. И по-специално за военните престъпления, извършени от войските на Путин в украинския град Буча.

Измина почти година, откакто съм зад решетките. През това време се случиха няколко важни събития. Първо, извършени са пълноценни разследвания на случилото се в Буча по време на окупационния период. След изтеглянето на руските части в града работят следователи, журналисти и правозащитници от цял свят. Открити са множество гробове и цели масови гробове на цивилни. Използвайки сателитни изображения, видео от дронове, според съобщения в месинджъри и улични камери за наблюдение, беше възможно да се възстановят последните минути от живота на десетки обикновени граждани, застреляни от войници. Някои от мъртвите са били с вързани ръце на гърба, всъщност са екзекутирани.

Публикувани са заловените телефонни разговори на руски военни, които са били в Буча. Те казват на семействата си, че са извършили убийства и се оплакват, че се страхуват да не полудеят от участие в клането на цивилни. Установени са имената и позивните на редица бойци и командири, участвали в това. Журналисти се свързаха с някои от тях и публикуваха по същество самопризнания.

Престъпленията в Буча се потвърждават от многобройните разкази на местни жители, които са били свидетели на тези събития. Цялата доказателствена база е документирана и несъмнено ще бъде в основата на обвинението, което скоро ще бъде повдигнато от международни правосъдни органи. И въпреки че руските власти продължават да настояват, че клането в Буча е фалшиво, а труповете са изобразени от маскирани актьори, те в крайна сметка ще трябва да отговарят.

Второто важно събитие, което се случи след моето задържане, беше издаването на заповед от Международния наказателен съд за ареста на Владимир Путин. Това е странна ситуация, не сте ли съгласни? Путин е военнопрестъпник, а аз оставам зад решетките – човек, който се противопоставя на войната, която той отприщи. Не мислите ли, граждани съдии, че като продължавате да ме държите в затвора, ставате негови съучастници? Сигурно ще кажете, че няма значение. Не сте взели оръжие, нали? Къде сте вие и къде са военните престъпления. И Путин лично не е бягал с автомат, но въпреки това сега е принуден да се крие от правосъдието. И изобщо не е изключено накрая да му отстъпя мястото си в затвора.

Бих искал да обърна внимание, че Путин извърши престъпление не само срещу Украйна, но и срещу нашата страна. С политиката си той удари националната икономика и сигурност, изолира Русия на световната сцена и изпрати десетки хиляди наши хора на клане. Но още по-лошо, той създаде условия за радикално нарастване на насилието в нашето общество.

От фронта идва безкраен поток от мъже, чиято психика е травматизирана от войната. Те се научиха да използват оръжия и да убиват, смъртта вече не е табу за тях. Видяхме колко организирани престъпни групи се появиха в Русия след войната в Афганистан. Клането в Украйна значително ще надскочи този мащаб. Вече броят на престъпленията с оръжия в Санкт Петербург се е удвоил, докато в Москва се е утроил. И чакаме още по-голям, чудовищен прилив на насилие и дехуманизация на обществото. Владимир Путин носи абсолютна отговорност за това.

Докато Русия се дави в кръв, днес съдът разглежда обжалване на присъдата ми. Прекрасно разбирам, че единственият начин да постигна нейното смекчаване е да се покая, да се помоля за прошка, да нарека черното бяло и в същото време да предам един от другарите си. Това няма да се случи. Няма да се унижавам пред вас, граждани съдии. Съвестта ми е чиста, затова спокойно приемам съдбата си.

Силата ми дава чувство за морално превъзходство над крадците и убийците, завзели властта. Те знаят, че не ме е страх от тях. Не бягах от тях, не молех за милост и никога не свеждах очи пред тях. А това, което ми дава сила, е чувството за отговорност към моята страна.

Махалото на историята е безмилостно и осъзнавам, че щом се освободя, ще стана един от тези, които ще трябва да изчистят цялата тази кървава бъркотия. Аз ще бъда един от тези, които ще изградят нова свободна и щастлива Русия върху руините на путинизма.

И повярвайте ми: готов съм да служа на страната и народа си.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy