Инсенераторът в София все по-невъзможен. Отменен е изпълнителят

Изграждането на инсталация в София за производство на ток и парно от отпадъци изглежда все по-невъзможно за реализация. Оказа се, че избраната за строежа фирма въобще не е трябвало да бъде допускана по поръчката, тъй като не отговаря на изискванията ѝ. Сега общинската „Топлофикация София“, която организир търга за 292 млн. лева, ще трябва да отстрани избрани изпълнител и да избере друг.

Това постанови Върховният административен съд (ВАС) по делото за обществената поръчка за 292 млн. лева.

През юли 2021 г. „Топлофикация“ избра за строител на инсенератора консорциум около българската фирма „Микс констракшън“. В него влизат турската компания „Осал Енержи Иншаат Чевре Текноложилери Санаий ве Тирджарет“. В обединението участват и три китайски фирми. Едната е „Донгфанг електрик“. За техническото оборудване за опазване на околната среда ще отговаря „Евърбрайт“ (Чанжоу), а подизпълнител ще е „Чайна ГДЕ Енжинеринг“.

Решението беше обжалвано от втория в класирането – обединение около фирмата „Джи Си Ар“ на ядрения експерт Богомил Манчев и сина му Петър Манчев.

От решението на съда, което е окончателно, става ясно, че „Топлофикация“ всъщност е трябвало да отстрани участника, спечелил поръчката. Сега процедурата се връща на етап разглеждане на документите на избрания за изпълнител консорциум около „Микс констракшън“. И съответно той трябва отпадне от надпреварата. Така единствената възможност за избор на изпълнител остава обединението около фирмата на Богомил и Петър Манчеви. То беше другият участник, който стигна до финалното класиране.

„Надявам се ГЕРБ да не могат да сключат договор с изпълнител за инсинератора преди местните избори в края на октомври или началото на ноември 2023 г. Зависи от това как ще се развие новата процедура и дали ще има обжалване отново“, коментира общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев, който публикува решението на ВАС в профила си във Фейсбук.

Засега не е ясно дали и как общината ще продължи въобще този проект. Сигурно е, че местната власт ще загуби поне 100 млн. лева от евросредствата, с които трябваше да се финансира изграждането на инсталацията. Заради огромното забавяне на проекта, няма как да се усвоят предвидените над 177 млн. лева от еврофондовете. Затова сумата от ЕС ще бъде намалена, а общината ще трябва да намери пари от другаде.

От над 4 години Столичната община има договор с оперативната програма „Околна среда“ за финансиране на инсталацията за парно от отпадъци. Общата сума на проекта е близо 370 млн. лева. От тях 177 млн. лева бяха от еврофондовете, а над 192 млн. лева – осигурени от общината.

Освен че трябва да намери пари за инсталацията, местната власт е длъжна да приключи изграждането ѝ до 15 февруари 2026 г. и в този срок когенерацията вече трябва да работи. В противен случай общината ще трябва да връща всички получени евросредства за нея с лихвите.

В средата на декември от общината заявиха пред Mediapool, че очакват решението на ВАС по казуса, за да стане ясно в какви срокове може да се изпълни проектът, каква част от еврофинансирането ще бъде загубена и да се търсят варианти за осигуряването на средствата от други източници.

Изборът на изпълнител не е единственият проблем по проекта. Поръчката за консултант и инженер по FIDIC също се обжалва. Единствено по дейността за избор на екип за организация и управление на проекта процедурата по обжалване е приключила. Договор обаче не е сключен, тъй като тази дейност се обуславя от избора на изпълнител по обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор.

Решението по Оценката за въздействие върху околната среда на инсталацията, с което се одобрява изграждането ѝ, също се обжалва.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy