Инсулините на 4000 диабетици ще липсват няколко месеца

Няколко разновидности на инсулините Insuman на фармацевтичната компания Sanofi ще бъдат с нарушени доставки в следващите месеци заради производствени проблеми, довели до временна критична ситуация на глобалното снабдяване. Това става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) до медицинските специалисти, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). В България проблемите с доставките са започнали от средата на януари и ще продължат до юли-ноември, като ще засегнат няколко вида продукти:

От 15 януари 2023 г. до ноември 2023 г. за INSUMAN RAPID (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор – патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)

От 15 януари 2023 г. до юли 2023 г. за INSUMAN COMB 25 (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор – патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)

От 6 януари 2023 г. до юни 2023 г. з за INSUMAN BASAL (insulin human) 100 IU/ml, инжекционен разтвор – патрони и предварително напълнена писалка (3 ml)

Лекарствената агенция съветва лекарите да не започват лечение с тези продукти при нови пациенти, а съществуващите пациенти трябва да преминат към подходящи терапевтични алтернативи.

Прекъсването на лечението с инсулин е потенциално животозастрашаващо. Поради това е необходима замяна с алтернативни инсулинови продукти, за да се избегнат хипергликемия и сериозни усложнения при пациентите с диабет. Дадени и са насоки с какви други подобни продукти да бъдат заменени дефицитните инсулини.

4000 пациенти използват засегнатите продукти

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) съобщиха за Mediapool, че общо около 4000 души използват някой от засегнатите продукти.

Източник: НЗОК

Броят на засегнатите пациенти е относително малък на фона на няколкостотин хиляди диабетици в страната, но замяната на терапията е свързана с административни трудности. Освен това преминаването на 4000 души към други инсулини може да е затруднено поради периодичните дефицити и на други продукти на българския пазар.

„За конкретните лекарствени продукти в НЗОК не са постъпвали писмени уведомления от притежателите на разрешение за употреба за проблеми с процеса на снабдяване с лекарства в аптечната мрежа“, посочиха от касата.

Пациентите да се консултират с ендокринолога си за промяна на терапията

Д-р Райна Стоянова, специалист ендокринолог в Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, обясни пред Mediapool, че в такава ситуация терапията на пациента може да бъде заменена с друга подобна от неговия ендокринолог. „Преминаването към терапия с инсулин при пациенти със захарен диабет е от изключително значение и изчезването на инсулините, с които са свикнали пациентите или трудното им намиране, създават трудности. Хубавото е, че различните фирми, произвеждащи инсулини, имат човешки и аналогови инсулини, които са с бързо и бавно действие. Така че е възможно да се премине към употребата на подобен инсулин, например от бърз аналогов инсулин на една фирма към бърз аналогов инсулин на друга фирма“, обясни д-р Стоянова.

За промяната на терапията се изисква издаването на протокол, което е свързано с административни трудности, но при всички положения пациентите няма да останат без лечение. „Пациентът трябва да посети амбулаторния си ендокринолог, който да прецени към какъв подобен на този инсулин да премине“, посочи д-р Стоянова.

„Много са неприятни ситуациите с недостиг на лекарства, но работа на специалиста е да прецени с какъв друг аналогичен продукт да ги замени“, коментира тя.

Дефицитът вече се усеща в аптеките

Николай Костов, собственик на веригата аптеки „Ремедиум“ потвърди пред Mediapool, че вече се усеща дефицита на два от тези инсулини и в някои складове ги няма. „При Basal вече се усещат проблеми, а следващият ще е Rapid“, коментира той.

Костов посочи, че в момента проблемен е и друг продукт за диабетици Ozempic, който се използва и за отслабване. За него има предупредително писмо от производителя Novo Nordisk от началото на януари, че ще има проблеми с доставките, като се очакват нови около 15 февруари. Наблюденията на Костов са, че има четирикратно увеличение в потреблението на Ozempic по линия НЗОК. Отделно, не е малък и делът на свободната му продажба, който достига до 60% от продажбите по НЗОК.

Повече за новите терапии срещу диабет и затлъстяване можете да научите утре в разговор по темата с ендокринолога д-р Райна Стоянова.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy