Испанският премиер се обяви в Давос за преговори с Путин

Испанският премиер Педро Санчес призова за преговори с руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната в Украйна в коментар в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде ДПА

 

„Важно е да поддържаме контакт и с Путин“, заяви Санчес в Давос в сряда.

„Силно се застъпвам за това, например, френското правителство и германското правителство… да поемат водеща роля тук“, каза той пред телевизия CNN.

Според него би било възможно връщане към преговори с участието на Германия, Франция, Русия и Украйна в нормандския формат, установен преди началото на войната.

Останалите държави членки на ЕС биха подкрепили Париж и Берлин в подобна инициатива, каза Санчес.

Запитан дали Путин може да изтълкува желанието за разговори от страна на Запада като „слабост“, Педро Санчес отговори: „Не, не мисля така“.

По-рано външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес изрази резерви относно евентуална доставка на бойни танкове „Леопард“ от неговата страна за Украйна.

Коментарите отразяват различията по темата в испанското правителство, отбелязва ДПА. Лявоцентристката Испанска социалистическа работническа партия на Санчес си партнира с по-малката, по-лява партия „Обединени ние можем“ (Unidas Podemos), която критикува оръжейните доставки за Украйна.

През юни, според съобщения в медиите, Испания е обмисляла доставки на „Леопард“ от по-стария тип – 2 А4. Петдесет и три броя от тези танкове са изведени от употреба и се съхраняват в съоръжение в Сарагоса от 2012 г. насам.

След седмици на спекулации относно тази доставка министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес заяви през август, че танковете са в „абсолютно окаяно състояние“ и че вече не е възможно да бъдат ремонтирани. Това предизвика учудване във военните среди, припомня агенцията.

Испания разполага с общо 108 танка „Леопард“ 2 A4 и 229 танка „Леопард“ 2E – версия на 2A6, адаптирана към испанските изисквания, напомня ДПА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy