„Истинска катастрофа“: цената на руския петрол падна под 40 долара за барел

Руският петролен пазар, който е под европейско ембарго от декември, посрещна 2023 г. с нов срив на цените. Цената на Urals, основната марка на руските петролни компании, която представлява почти две трети от износа, падна под 40 долара за барел в петък, 6 януари, пише The Moskow Times.

Доставките, натоварени на пристанище Приморск в Балтийско море, струват 38,7 долара за барел – рекордно ниско ниво от пролетта на 2020 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на ценова агенция Argus.

От началото на годината Urals е поевтинял с още около 10%. Сегашните му котировки вече са наполовина по-ниски от Brent (78,57 долара на същата дата) и една трета под ценовия таван, определен от страните от Г-7 от 60 долара за барел.

Цените на Urals се устремиха бързо към дъното през ноември, когато стана известно, че Западът готви нова порция петролни санкции. Оттогава руският петрол е поевтинял почти наполовина, докато Brent е поевтинял само с 18%.

От десетките държави, които купуваха петрол от Русия, до началото на 2023 г. са останали само няколко клиенти. В Европа руски петрол продължава да се внася България, която получи дерогация в рамките на ембрагото, отбелязва The Moskow Times. Турция, макар и да не се присъедини официално към санкциите, намали вноса си с 86% през декември, след като най-голямата рафинерия в страната, STAR, спря покупките от Русия поради страх от вторични санкции, добавя изданието.

Пулът от големи купувачи на руски петрол е ограничен до Индия и Китай. Но те не са достатъчни, за да компенсират загубеното европейско търсене. През декември Русия загуби 20% от износа си на петрол. През първата седмица на санкциите износът намаля почти наполовина до 1,6 милиона барела на ден, а до края на месеца се възстанови до 2,6 милиона барела на ден, но така и не се върна на нивата отпреди санкциите.

Цените на Urals около 40 долара за барел ще бъдат „истинска катастрофа“ за руския бюджет, казва Евгений Суворов, икономист в Centrocredit Bank. Министерството на финансите е заложило в проектобюджета цена на петрола от 70 долара, а за да може приходите да покрият разходите е необходима цена от над 100 долара за барел, изчислява Alfa-Bank.

През декември средната цена на Urals според Министерството на финансите е била 50,5 долара за барел. И ако това е нова реалност, то в бюджета ще постъпят по-малко от 2 трилиона рубли, изчислява Суворов. При цени близо до 40 долара правителството ще трябва да извърши консолидация на бюджета, за да покрие разходи за около 30 трилиона рубли.

По-слабият обменен курс на рублата може частично да компенсира загубите на бюджета, но има допълнителен стрес – от 5 февруари, след петрола, петролните продукти също ще попаднат под европейското ембарго. И ще бъде много по-трудно да ги пренасочите към Азия, дори и с отстъпки, предупреждава Наталия Орлова, главен икономист на Alfa-Bank.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy