Италианец призна за кражба на над 1000 ръкописа на прочути писатели

Тридесетгодишен италианец, бивш служител в Лондон на американската издателска къща „Саймън енд Шустър“ се призна за виновен във федерален съд в Ню Йорк за кражба на над 1000 ръкописа на прочути писатели благодарение за изобретателен механизъм за узурпиране на самоличност, предадоха световните агенции.

 

30-годишният Филипо Бернардини бе арестуван на летище „Кенеди“ и обвинен на 7 януари 2022 г. за електронна измама и узурпиране на самоличността на няколко влиятелни личности в издателския бранш.

Целта на измамата е била да получи от лятото на 2016 г. до миналия януари над 1000 ръкописа на романи и други литературни произведения от престижни автори преди тяхното публикуване.

„Филипо Бернардини си е послужил с познанията си в областта на издателския отрасъл, за да създаде схема за кражба на ценни творби и да отправи по този начин заплаха срещу издателския свят“, заяви прокурорът по делото Деймиън Уилям.

Италианецът може да получи до 20 години затвор. Той вече е възстановил 88 000 долара, които е придобил вследствие на престъпната схема. Присъдата на Бернардини ще бъде произнесена на 5 април.

Като служител в лондонския клон на „Саймън и Шустър“, където координирал въпросите за авторските права, Бернардини в продължение на над 5 години се сдобил с все още непубликувани ръкописи, като ги получил понякога директно от прочутите им автори или от техни представители. За целта той им пишел от фалшиви имейл акаунти на ръководителите на издателства или на литературни агенти.

Бернардини създал над 160 интернет домейна, променяйки понякога само една буква в електронния си адрес и заемайки самоличността на известни личности, за да измами по-лесно писателите или техните представители.

Издателството „Саймън и Шустър“, което уволни преди година Бернардини, увери, че защитата на интелектуалната собственост на авторите е от най-голямо значение за него и благодари на американските съдебни власти и полиция за намесата по случая.

От години в издателския свят се носеха слухове за опити за узурпиране на самоличност, които не винаги били успешни. Тези опити бяха и доста странни, защото кражбите на самоличност, не бяха последвани от публикуване на пиратски копия на книги или за искания за откупи.

През 2021 г. сп. „Ню Йорк“ разкри как с шведските издатели на поредицата „Милениум“ през 2017 г. се свързал техен предполагаем италиански колега, който поискал обезопасена връзка, даваща достъп до ръкописите, които били в процес на превод.

През 2019 г. литературният агент на канадската писателка Маргарет Аттууд разкри, че ръкописът на продължението на „Разказът на прислужницата“ – „Заветите“, също е бил обект на подобно странно „ухажване“. Подобни опити имало и с писатели като Сали Руни и Иън Макюън.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy