ИТН започва да събира подписи за референдум за президентска република

Партията на шоумена Слави Трифонов започва да събира подписи за провеждане на референдум за промяна на формата на национално управление от парламентарна на президентска република.

„Има такъв народ“ внесе в понеделник уведомление в Народното събрание, че започва да прави това от 24 януари.

Трифонов оглавява инициативния комитет, а сред членовете са бивши депутати от ИТН, която на последните избори през ноември не успя да влезе в парламента.

Намерението си да прави такъв референдум той обяви през лятото на 2022 г., покрай скандалите около падането на правителството на промяната, предизвикано от ИТН и реализирано в комбина с ГЕРБ и ДПС.

Внасянето на уведомлението идва в последните дни преди 48-ото Народно събрание да бъде разпуснато, а самото събиране на подписи ще съвпадне с предстоящата кампания за поредните предсрочни избори. Изглежда именно искането за президентска република ще е в основата на кампанията на ИТН.

По закон инициативния комитет на Трифонов има срок от три месеца да събере нужните подписи и да ги внесе в Народното събрание, иначе процедурата ще бъде прекратена като неуспешна. Под искането трябва да стоят поне 200 000 подписа на българи с избирателни права, за да бъде то разгледано от парламента. За да бъде задължително провеждането на референдума, обаче, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани.

Лансирайки идеята си за референдум, Трифонов обяви през август, че иска гражданите да решат дали България да остана парламентарна република или да стане президентска. Ако обаче въпросът беше зададен по такъв начин, то искането би било противоконституционно. Според основния закон единствено Велико Народно събрание решава въпросите за „промени във формата на държавно устройство и на държавно управление“, какъвто е този дали страната да е парламентарна или президентска република. За да избегнат това, от ИТН зададават въпроса си по следния начин:

„Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?“.

В понеделник Ивайло Вълчев от екипа на Трифонов коментира, че „сега е точният момент за референдума“, а освен това и им е отнело време да формулират въпроса, така че да отговаря на конституцията и законовите норми.

Не за първи път Трифонов решава да трупат рейтинг през провеждане на референдум. На предишния път беше през 2016 г., като първоначално шоуменът и екипът му искаха той да съдържа шест въпроса, но в крайна сметка три от тях бяха спрени от Конституционния съд (КС), който ги определи като противоконституционни.

„Парламентарната република вече е изчерпана и трябва да вървим към промяна на системата“, каза в понеделник бившият депутат от ИТН Станислав Балабанов.

Повдигането на въпроса за превръщането на България в президентска република в момента би било в полза не само на самата ИТН, но и на държавния глава Румен Радев.

От свалянето на кабинета „Петков“ досега имаше няколко сигнала за близост между ИТН и Радев. Един от тях беше това, че бившият министър на външните работи Теодора Генчовска, която беше от квотата на ИТН, остана в служебния кабинет като зам.-министър на отбраната, а единственият зам.-министър на външните работи от кабинета „Петков“, който бе запазен от служебната власт, е отново от квотата на ИТН.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy