И Болсонаро вече е сред разследваните за подстрекаване на бунт в Бразилия

 Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро вече е сред се разследвните за подстрекаване на бунта в столицата Бразилия на 8 януари. Това стана, след като бразилският Върховен съд прие искането на главната прокуратура на страната, предаде Асошиейтед прес.

Миналата неделя недоволни от изборните резултати привърженици на Болсонаро щурмуваха парламента, президентския дворец и сградата на Върховния съд.

Като основа за искането си прокурорите от наскоро сформираната група за борба с антидемократичните действия посочват видео, публикувано от Болсонаро два дни след безредиците. Във видеото се твърди, че президентът Лула да Силва не е избран от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската избирателна комисия.

Освен това видео досега Болсонаро се въздържа от коментари на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Той обаче преди вота многократно изрази съмнение в надеждността на системата за електронно гласуване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени чрез машините. Също така бившият президент така и не призна изборното си поражение.

Според прокурорите, макар че Болсонаро е публикувал видеото след бунтовете, съдържанието му е достатъчно да обоснове разследване на поведението му преди тях. Бившият бразилски президент изтри видеоматериала на сутринта след публикуването му.

Властите разследват кой е направил възможно радикалните привърженици на Болсонаро да атакуват органите на властта в опит да постигнат отмяна на изборните резултати. Сред обектите на разследването са тези, които са платили за транспорта на участниците в безредиците, както и служители по сигурността, които може да са улеснили бунта с бездействието си.

Засега особено внимание е съсредоточено върху Андерсон Торес, бивш министър на правосъдието при Болсонаро, който на 2 януари стана началник на службите за сигурност в столицата, но беше в САЩ в деня на бунта. Според съдията Алешандри де Мораис Торес е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната преди бунта, което говори, пак според съдията, че той умишлено е подготвял условия за безредиците.

През тази седмица Върховният съд нареди Торес да бъде задържан и започна разследване на действията му, които са определени като „престъпно бездействие и заговор“. Торес отхвърли обвиненията и на 10 януари написа в Туитър, че ще се върне в Бразилия, за да се защити, но това все още не се е случило.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy