И парламентът може да се занимава със схемата на Гергов за Пловдивския панаир

Парламентарна комисия да разгледа казуса с Пловдивския панаир предлагат от „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме Промяната“ (ПП). Временната комисия трябвало да установи всички факти и обстоятелства около „харизването“ на изложбения център на Георги Гергов, бивш местен лидер на БСП и настоящ почетен консул на Руската федерация в Пловдив. Това заявиха на съвместна пресконференция двете формации

Никола Минчев от ПП каза, че ще настояват Пловдивският панаир да получи статут на паметник на културата, тъй като по думите му това е един от начините за неговото запазване. Идеята обявиха преди седмица от ДБ, а аргументът е, че така може да се спре евентуалното разрушаване на палатите на панаира. Граждани и общински съветници от Пловдив изказват опасения, че изложбеният център може да бъде ликвидиран от Гергов, ако той изцяло контролира дружеството и реши да го ликвидира.

Депутатите от временната комисия ще поискат разговор със служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка с намерението за даването на статут на паметник на културата на панаира. „Пловдивският панаир направи 130 години миналата година и наш дълг е да направим всичко възможно той да продължи да бъде символ на Пловдив, какъвто е и досега“, каза Минчев. Процедурите за статут обаче не са никак кратки, а практиката показва, че дори и сгради, които формално са защитени от закона, могат да бъдат разрушени.

„В казуса с Пловдивския панаир е много видна разликата между говоренето за борба с корупцията, борба с руското влияние, евроатлантизма от една страна и от другата страна са действията в тази посока. Виждаме заявките на ГЕРБ да се борят с корупцията да се обединяват по евроатлантическа линия, но когато става дума наистина да се предприемат действия, виждаме и казуса с Пловдивския панаир“, коментира Минчев.

Той добави, че евентуалната временна парламентарна комисия ще се занимава и с всички обстоятелства около решението 2016 г. държавата да се откаже от акциите си в панаира и да ги прехвърли на общините Пловдив и Варна. „Ще разгледаме действията на кметовете Иван Тотев, Иван Портних, Здравко Димитров и общинските съвети на Пловдив и Варна. Ще поканим Бойко Борисов и Георги Гергов да седнат един до друг и да разкажат всичко за харизването на Пловдивския панаир“, заяви Йордан Иванов от ДБ. Щяло да се проучва и дали има натиск над общинските съветници в Пловдив, които реално промениха на 180 градуса решението си за това дали да пуснат схемата на Гергов за овладяването на панаира.

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов уточни, че комисията ще вземе решение кого да изслуша и как да действа, тя няма да е пропаганден инструмент. „Нейната цел е връщането на Пловдивския панаир под контрола на държавата“, допълни той.

„Да се съберат и да обследват“

„Те спокойно могат да се съберат и да обследват цялостно този проблем от неговия зародиш до неговото състояние в момента“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. Преди това припомни, че „Пловдивският панаир беше приватизиран от бившия коалиционен партньор на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ – БСП, и то докато г-жа Корнелия Нинова беше заместник-министър и отговаряше за Пловдивския панаир“.

Биков каза още, че казусът ще се решава в съда, тъй като кметът на Пловдив ЗДравко Димитров (ГЕРБ) заяви, че ще обжалва решението за увеличаване на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, през което минава и овладяването на панаира от Гергов.

„Нашият кмет на ГЕРБ и ГЕРБ са решили да дадат тази сделка на съда, който е компетентен да реши доколко тя е законна и какви основания има“, добави Тома Биков.

Предисторията

В понеделник, 9 януари, на събрание на акционерите на дружеството „Пълдин туринвест“, в което собственост имат община Пловдив и Гергов, взе решение за приемане на нов акционер в лицето на управляваната от Иван Портних (ГЕРБ) община Варна. Новият съсобственик влиза в дружеството с 29% от акциите си в панаира. Така на практика се прави сериозно преразпределение на силите и в „Международен панаир Пловдив“. Публичната собственост остава едва 20 на сто, докато останалите акции са на „Пълдин туринвест“, контролирано от Гергов. Държавният дял пада под минимума, с които може да се блокират решения на мажоритарния акционер – в случая Гергов.

До това решение се стигна след спорно решение на общинския съвет в Пловдив, който първо блокира схемата на Гергов, но след това с решаващата подкрепа на ГЕРБ и БСП на Гергов реално я подкрепи. Към момента не може да се прогнозира как ще се развият събитията при бъдещо обжалване на сделката за панаира, тъй като общинарите едновременно взеха решение да се гласува за увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ и в същото време общината да използва блокиращата си квота срещу това решение, както и да го обжалва в съда.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy