И столичните съдии не искат да се занимават с прокурорския син от Перник

Петима столични съдии са си направили отвод от делото срещу Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов, съобщи lex.bg. Младежът отговаря по няколко обвинения за побоища и заплахи. И макар че случаят доби широка медийна популярност, от съдебна гледна точка той е все още в начална фаза.

Именно заради големия шум обаче се стигна до тук. Разследването срещу Михайлов-младши започна през миналото лято след оплакване от семейството на футболния треньор от Перник Румен Андонов. Впоследствие се оказа, че той е поредната жертва на побой. За проявите на прокурорския син се разшумя повече след като кметът Станислав Владимиров обяви, че е готов да търси помощ на национално ниво, ако полиция и съдебна система в града не могат да се справят. След това прокурорите се разбързаха и делото бе пратено в София като преди това всички обвинители в Перник си бяха направили отвод заради познанството си с бащата на обвиняемия, който бе и зам.-шеф на местната прокуратура.

Отвод след отвод

Серията отводи продължава и сред съдиите в София. Само за седмица петима магистрати са отказали да се занимават с делото с различни аргументи. Обвинителният акт срещу Михайлов-младши бе внесен в съда в края на миналата година. На случаен принцип материалите са разпределени на съдия Весела Дончева. Тя обаче прекратява производството и ги праща в Перник заради т.нар. местна подсъдност, т.е. престъпленията се съдят там, където са извършени.

Без никакви изненади всички съдии от местния районен съд си правят отвод. Посочват, че имат служебни и лични отношения с Михайлов-старши, който все още е редови прокурор макар че главният Иван Гешев го призова да напусне системата. На 17 януари Върховният касационен съд, след като е сезиран за казуса, решава, че делото трябва да се гледа в София.

Материалите се връщат в столичния районен съд и този път са разпределени на съдия Весела Йорданова, която също си прави отвод. После делото отива при съдия Мария Шолейкова. И тя се отказва да го разглежда. В същия ден е направено ново разпределение. Този път е избрана съдия Петя Петкова. Резултатът е отново отвод. Следва още един отказ от съдия Лора Митанкина. В крайна сметка материалите отиват при съдия Ваня Горанов, която също си прави отвод.

Аргументи

Като аргументи за отвода си първите две съдийки посочват, че са гледали мерките за неотклонение на Михайлов-младши. По закон това не е пречка да го съдят и в рамките на същинското производство, макар че преди години имаше подобно ограничение. Останалите три пък казват, че имало нарушение на вътрешния правилник на районния съд при повторното образуване на делото след връщането му от Перник. Те посочват, че материалите е трябвало да бъдат върнати при първия съдия, т.е. Весела Дончева. От съда пък казват, че нарушение няма.

Юмруци и гривни

Случаят с прокурорския син е показателен за неспособността на институциите да изпълняват задълженията си, когато става дума за човек с предполагаеми протекции. Под обществен натиск Гешев поиска оставката на баща му, но само от ръководния пост – зам.-шеф на окръжната прокуратура в Перник. Призивът му Михайлов-старши да подаде оставка от системата увисна във въздуха. Не е съобщавано и да са открити нарушения в Перник, въпреки че преписките срещу младия мъж са държани на трупчета месеци наред.

След като първоначално бе арестуван прокурорският син прекара известно време под стража. Впоследствие бе освободен под домашен арест. След това обаче се разбра, че нарушава мярката си излиза от дома си. Самият Михайлов-младши обяви в национален ефир, че е излизал от дома си. След спешна проверка бяха открити нарушения и той бе върнат в следствения арест, където и до днес.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy